ΦΘΙΩΤΙΔΑ – ΛΑΜΙΑ: Μεροκάματο του τρόμου στην υψικάμινο. – Ο θάνατος ενός εργάτη στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ φέρνει στο προσκήνιο το θέμα των ελέγχων και των μέτρων ασφαλείας.

Η έλλειψη ελέγχων καθώς και η μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας θεωρούνται οι κυριότεροι παράγοντες για τα συνεχιζόμενα ατυχήματα που καταγράφονται στη ΛΑΡΚΟ. Το πρωινό της Κυριακής, ο 38χρονος εργολαβικός εργάτης και πατέρας τεσσάρων παιδιών Χρήστος Δόσκορης βρήκε τραγικό θάνατο όταν, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, κόπηκε ένα ηλεκτρόδιο της ηλεκτροκαμίνου και δημιούργησε εκτόνωση στο νικέλιο, που εκείνη τη στιγμή είχε 1.300 βαθμούς θερμοκρασία, προκαλώντας έκρηξη.

Μαζί του τραυματίστηκαν άλλοι τρεις άνδρες, οι οποίοι νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς, έχοντας διαφύγει τον κίνδυνο. Για το δυστύχημα συνελήφθησαν έξι άτομα, τα οποία και αφέθηκαν ελεύθερα κατόπιν εισαγγελικής εντολής, ενώ εμπειρογνώμονες μηχανικοί διεξάγουν αυτοψία στο σημείο και θα διαβιβάσουν τα αποτελέσματά της αρμοδίως. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηλεκτροκάμινος είχε ανακαινισθεί στα τέλη του 2008, ενώ πριν από λίγους μήνες υπέστη θερμοδομική επισκευή με ηλεκτρόδια που αγοράστηκαν από την Ουκρανία, έπειτα από διαγωνισμό.

Η πρόσφατη ιστορία της ΛΑΡΚΟ είναι γεμάτη από ατυχήματα που προκάλεσαν θανάτους ή βαρύτατους τραυματισμούς σε εργαζομένους της επιχείρησης. Ειδικότερα, όπως καταγγέλλεται από τους συνδικαλιστές, στους κόλπους των υπεργολάβων της εταιρείας δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για «πλημμελή συντήρηση» κάνει λόγο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας κ. Χ. Κόρκος, σημειώνοντας ότι «στη ΛΑΡΚΟ τα ατυχήματα είναι καθημερινότητα». «Δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός» λέει και συμπληρώνει ότι η Επιθεώρηση Μεταλλείων σπανίως διενεργεί ελέγχους, λόγω έλλειψης προσωπικού.

«Είχαμε 14 νεκρούς συνολικά πέρυσι και είμαστε πρώτοι σε ολικές ή προσωρινές αναπηρίες, επαγγελματικές ασθένειες και καρκίνους» αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) κ. Γ. Στεφανόπουλος. «Στις εργολαβίες, το τελευταίο πράγμα για το οποίο ενδιαφέρεται ο άλλος είναι τα μέτρα ασφαλείας. Προτιμά να “τρώει” μόλυβδο ή νικέλιο για να μη χάσει τη δουλειά» συμπληρώνει.

Το φαινόμενο των εργολαβιών έχει προσλάβει τρομακτικές διαστάσεις στον χώρο του Μετάλλου. «Αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δεν γίνονται τεχνικές επιθεωρήσειςπαρά μόνο διάγνωση επί του ατυχήματος. Δηλαδήδεν υπάρχει καμία πρόληψη για αυτούς» συμπληρώνει ο κ. Στεφανόπουλος. Οπως έχει καταγγείλει το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, στο εργολαβικό προσωπικό δεν γίνεται ούτε εκπαίδευση ούτε τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, ενώ ακόμη και τον απαραίτητο εξοπλισμό τον δανείζονται από τους μόνιμους εργαζομένους.

O υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ι. Μπούγας μιλώντας προς «Το Βήμα» επισημαίνει ότι η Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος διενήργησε έλεγχο στη ΛΑΡΚΟ τον Μάρτιο του 2008, χωρίς να προκύψει κάτι εντυπωσιακό. Επίσης σημειώνει ότι λόγω ελλείψεων σε προσωπικό προέκυψε αδυναμία εκτέλεσης ελέγχων και για αυτόν τον λόγο προχώρησε στην ενίσχυσή της με στελέχη από την κεντρική υπηρεσία. Ενώ ομολογεί ότι η Επιθεώρηση Μεταλλείων «δεν μπορεί να κάνει προληπτικό ή κατασταλτικό έλεγχο», κάνοντας λόγο για αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Σύμφωνα με έρευνα του ΕΛΙΝΥΑΕ, οι εργαζόμενοι στο μέταλλο κινδυνεύουν από σειρά νοσημάτων λόγω της συνεχούς έκθεσής τους σε βαρέα μέταλλα, η οποία μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καρκίνο.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, με το συγκεκριμένο περιστατικό ο αριθμός όσων σκοτώθηκαν εν ώρα εργασίας έφθασε τους 147 από την 1η Ιανουαρίου 2008.

* Χθες εξάλλου κατά την εκτέλεση εργασιών της ΔΕΗ για την επέκταση του υποσταθμού 150kV μέσης τάσης του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Λάρυμνας στη Βοιωτία, συνέβη ηλεκτρικό ατύχημα με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του εργαζομένου κ. Γ. Μπουρίτα. Μακρά σειρά ατυχημάτων
η Αύγουστος 1996 Σοβαρός τραυματισμός εργάτη, έπειτα από εκτόνωση της ηλεκτροκαμίνου η Ιούνιος 1997 Εκρηξη της ηλεκτροκαμίνου. Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα η Αύγουστος 1997 Εργάτης καταπλακώνεται από μπάζα και εκπνέει η Ιανουάριος 1998 Από έκρηξη στο χυτήριο του εργοστασίου τραυματίζεται βαριά ένας εργάτης η Απρίλιος 1998 Εκρηξη της ηλεκτροκαμίνου τραυματίζει δύο εργάτες η Νοέμβριος 1998 Σκοτώνεται ένας εργάτης λόγω ατυχήματος η Φεβρουάριος 2001 Εκρηξη της ηλεκτροκαμίνου τραυματίζει δύο εργάτες η Μάρτιος 2001 Ενας εργάτης έπεσε από την καμινάδα του εργοστασίου και εξέπνευσε λίγο αργότερα η Φεβρουάριος 2002 – Φεβρουάριος 2003 Συνολικά τέσσερις εργάτες σκοτώνονται, λόγω παρόμοιων ατυχημάτων η Μάρτιος 2005 Εργάτης τραυματίζεται σοβαρά, έπειτα από ατύχημα η Νοέμβριος 2006 Ενας εργάτης πεθαίνει και ένας ακόμη τραυματίζεται, λόγω ατυχήματος η Ιανουάριος 2007 Εργαζόμενος βρίσκει τραγικό θάνατο, λίγο προτού συνταξιοδοτηθεί η Μάρτιος 2007 Εργάτης τραυματίζεται από γερανό η Μάιος 2007 Ηλεκτρολόγος ακρωτηριάζεται, όταν το πόδι του παγιδεύεται σε συρματόσχοινο

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: