Το Δημόσιο θέλει να «ξεφορτωθεί» τη Βιομηχανία ΛΑΡΚΟ.

Σε αδιέξοδο βρίσκεται η άλλοτε κραταιά ΛΑΡΚΟ. Η κυβέρνηση προσπαθεί εν μέσω θερινών διακοπών να βρει έναν στρατηγικό επενδυτή με στόχο να πουλήσει τη συμμετοχή του Δημοσίου στη χρεωμένη και προβληματική μονάδα ανοξείδωτου χάλυβα, εκτιμώντας ότι θα βάλει έτσι στα ταμεία περί τα 150 εκατ. ευρώ. Καθώς η κίνηση αυτή δεν έγινε την κατάλληλη χρονική στιγμή, δημιουργεί αβεβαιότητα για το μέλλον της εταιρείας μετά, μάλιστα προ διετίας, την προπώληση των αποθεμάτων της σε τιμές βλαπτικές για την επιχείρηση. Ετσι, οδηγούμεθα στο σήμερα όπου, με συνοπτικές διαδικασίες, η κυβέρνηση θέλει σήμερα να πουλήσει το ποσοστό του 36% που κατέχει στη ΛΑΡΚΟΩς σύμβουλοι για τον διαγωνισμό ήδη έχουν προσληφθεί οι Rothschild, Εurobank και ΡriceWaterhouseCoopers ενώ πρόθεση του υπουργείου Οικονομίας είναι ως τα τέλη του φθινοπώρου να έχει ολοκληρωθεί η πώληση. Το οικονομικό επιτελείο λόγω και της μεγάλης μείωσης των εσόδων, προσδοκά αρκετά εκατομμύρια από την πώληση, αλλά γνώμονας για τον στρατηγικό επενδυτή δεν θα είναι αποκλειστικά το αντίτιμο, αλλά το δεσμευτικό σχέδιο βιωσιμότητας που θα υποβάλουν οι υποψήφιοι. Στην τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων αποφασίστηκε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ ενώ επίκειται η κεφαλαιοποίηση ζημιών ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Το ελληνικό Δημόσιο κατέχοντας το 36% των μετοχών της μονάδας, όπως προαναφέρθηκε, φέρεται διατεθειμένο να αναλάβει το 100% της αύξησης, σε περίπτωση κατά την οποία η ΔΕΗ και η Εθνική Τράπεζα, που αποτελούν τους δύο άλλους μετόχους με ποσοστό 29% και 35% αντιστοίχως, αρνηθούν να συμμετάσχουν. Η Εθνική φέρεται επίσης διατεθειμένη να απεμπλακεί από τη ΛΑΡΚΟμε λογικά ανταλλάγματα, ενώ άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις της ΔΕΗ. Πάντως, σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή της ΔΕΗ στη ΛΑΡΚΟλόγω των χρεών εξελίσσεται σε ζημιογόνο εμπλοκή με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το μέλλον. Ωστόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες η όποια απόπειρα απεμπλοκής της ΔΕΗ και της Εθνικής Τράπεζας προσκρούει στην αντίδραση της κυβέρνησης, αφού κάτι τέτοιο θα σημάνει «λουκέτο» για την ιστορική βιομηχανία νικελίου- την πάλαι ποτέ «ναυαρχίδα» του ομίλου Μποδοσάκη- και κυρίως απολύσεις περίπου 900 εργαζομένων, κάτι που θεωρείται από κυβερνητικούς κύκλους «αδιανόητο».

Στις εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ περιλαμβάνεται ολλανδικός όμιλος, με θυγατρική στη γειτονική FΥRΟΜ, που φαίνεται, θεωρητικά τουλάχιστον, να ενδιαφέρεται. Πρόκειται για την Cunico που ανήκει στις πολυεθνικές ΙΜR και ΒSG (οι οποίες ασχολούνται κυρίως με αδαμαντωρυχεία) και είναι μητρική της Feniμεταλλουργία νικελίου στη γειτονική χώρα. Επίσημο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από τον όμιλο Μυτιληναίου ενώ ενδιαφέρεται και η αυστραλιανή Western Μines. Μάλιστα, οι Αυστραλοί υποστηρίζουν ότι διαθέτουν νέα μέθοδο χρήσης του νικελίου στη βαριά βιομηχανία- προτίθενται να εφαρμόσουν πιλοτικό πρόγραμμα παραγωγής για να διερευνήσουν τις παραγωγικές και εμπορικές δυνατότητες της βιομηχανίας.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: