Τελειώνουν οι επιδοτήσεις στα κλιματιστικά. – Ξεπεράστηκε ο αρχικός προϋπολογισμός, λέει το ΥΠΑΝ.

Ολοκληρώνεται στις 22 Αυγούστου και όχι το Δεκέμβριο, όπως είχε αρχικά εξαγγελθεί από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, το πρόγραμμα επιδοτήσεων για την απόσυρση των κλιματιστικών. Το υπουργείο Ανάπτυξης σημειώνει πως η δράση σταματά, λόγω της τεράστιας προσέλευσης και της έλλειψης κονδυλίων.

Όπως τονίζει του υπουργείο Ανάπτυξης, η δράση, που ξεκίνησε στις 05/06/2009 λήγει νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό καθώς:

  • •Ξεπεράστηκε κατά πολύ ο αρχικός προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης, ο οποίος, ύστερα από συνεννόηση με τους φορείς της αγοράς, ορίστηκε στα 15 εκατ. ευρώ και προσεγγίζει, λόγω της αυξημένης ζήτησης, τα 40 εκατ. ευρώ.  Ήδη, στις 29 Ιουλίου το σύνολο της επιδότησης ξεπέρασε τα 36,5 εκατ. ευρώ.
  • •Το δημοσιονομικό και κανονιστικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ επιβάλλει περιορισμούς ως προς την κατανομή των πόρων ανά πεδίο παρέμβασης και ανά περιφέρεια, και παράλληλα το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από την ΕΕ με βάση την επίτευξη συγκεκριμένων ποιοτικών και ποσοτικών στόχων, οι οποίοι έχουν υπερκαλυφθεί.
  • •Υπερκαλύφθηκε ο στόχος για την ενεργειακή εξοικονόμηση. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία η ενεργειακή εξοικονόμηση μπορεί να είναι 41,6 γιγαβατώρες/έτος όταν ο αρχικός σχεδιασμός ήταν 16,96 γιγαβατώρες/έτος. Αντίστοιχα η μείωση των εκπομπών CO2 μπορεί να φτάσει τους 36,6 χιλιάδες τόνους/έτος, με αρχικό σχεδιασμό τη μείωση κατά 14,9 χιλιάδες τόνους/έτος.

Σύμφωνα με το υπουργείο, μέχρι το τέλος Ιουλίου αντικαταστάθηκαν και ανακυκλώθηκαν 110.402 παλαιά κλιματιστικά, υπερδιπλάσια του αρχικού στόχου, που ήταν 45.000.  Υποστηρίζει δε, πως ο μέσος όρος των πωλήσεων  έχει μειωθεί σημαντικά, φθάνοντας, στο τέλος Ιουλίου, περίπου τις 1.500 πωλήσεις την ημέρα, ενώ τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του προγράμματος ο αντίστοιχος αριθμός ήταν περίπου κατά μέσο όρο 4.000 πωλήσεις.

Δείτε τους πίνακες και τα διαγράμματα για την πορεία του προγράμματος απόσυρσης των κλιματιστικών, κατεβάζοντας το αρχείο σε μορφή pdf .

Στοιχεία για την πορεία του προγράμματος «Αλλάζω ΚΛΙΜΑτιστικό»

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: