Πικρός λογαριασμός στα νοικοκυριά. – Οικονομική Κεραμίδα 3.000 € έρχεται τον Σεπτέμβριο. –

Κεραμίδα 3.000 ευρώ έρχεται από τον Σεπτέμβριο για τη μέση οικογένεια. Οι νέοι φόροι που επέβαλε η κυβέρνηση σε Ι.Χ., καύσιμα και κινητά τηλέφωνα, τα δύο εκκαθαριστικά του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (για το 2008 και το 2009) και το χαράτσι για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων συνθέτουν τη φθινοπωρινή λυπητερή.

Πρόκειται για φόρους που επιβλήθηκαν στους φορολογούμενους στο όνομα της μαύρης τρύπας- ρεκόρ του προϋπολογισμού και οι οποίοι επιβαρύνουν τα συνήθη περιουσιακά στοιχεία του μέσου νοικοκυριού, δηλαδή την κατοχή και χρήση Ι.Χ., την κύρια και εξοχική κατοικία και τη χρήση κινητών τηλεφώνων.

Ειδικότερα, ο λογαριασμός του φθινοπώρου, ύψους 3.000 ευρώ, αφορά μια μέση οικογένεια που έχει στην κατοχή της μια κύρια κατοικία 100 τετραγωνικών μέτρων, αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ, στην οποία περιλαμβάνεται και ημιυπαίθριος χώρος 12 τετραγωνικών, μία εξοχική κατοικία 90 τετραγωνικών στην Ανατολική Αττική, αντικειμενικής αξίας 90.000

ευρώ, ένα Ι.Χ. 2.000 κ.ε. μοντέλο 1998 και δύο κινητά με συμβόλαιο και μηνιαίο λογαριασμό 60 ευρώ στο καθένα. Η παραπάνω οικογένεια πρόκειται να κληθεί από το φθινόπωρο να πληρώσει:

Για ακίνητα
●90 ευρώ για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2008. Πρόκειται για τον λογαριασμό του ΕΤΑΚ που κανονικά θα έπρεπε να είχε εξοφληθεί πέρυσι αλλά λόγω των μεγάλων προβλημάτων που προέκυψαν με το έντυπο Ε9 (π.χ. χιλιάδες δηλώσεις που έπρεπε να διορθωθούν) η αποστολή των εκκαθαριστικών ολοκληρώνεται εντός του Σεπτεμβρίου. Για το 2008 το ΕΤΑΚ υπολογίζεται ως εξής: Απαλλάσσεται από τον φόρο η ακριβότερη κατοικία του νοικοκυριού αντικειμενικής αξίας έως 300.000

ευρώ και στα υπόλοιπα ακίνητα επιβάλλεται φόρος 0,1% της αντικειμενικής τους αξίας.

●70 ευρώ για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2009. Τα εκκαθαριστικά για το φετινό ΕΤΑΚ θα αρχίσουν να ταχυδρομούνται μαζικά από τον Οκτώβριο. Για το 2009 άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού του φόρου καθώς θεσπίστηκε αφορολόγητο όριο από τις κατοικίες που έχει το νοικοκυριό. Το αφορολόγητο ορίστηκε στις 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας για τους άγαμους και στις 200.000 για τους έγγαμους. Για Ι.Χ.
●150 ευρώ λόγω του ειδικού φόρου επί των Ι.Χ. Πρόκειται για φόρο που ανακοινώθηκε στα τέλη Ιουνίου και επιβλήθηκε φέτος σε όλα τα Ι.Χ. με κυβισμό άνω των 1.929 εκατοστών. Κλιμακώνεται από τα 150 ευρώ για 1.929 έως 2.500 κ.ε. και φθάνει στα 650 ευρώ για άνω των 5.000 κ.ε. ●546 ευρώ για τα νέα τέλη κυκλοφορίας. Το Ι.Χ. της οικογένειας ενώ πέρυσι πλήρωσε 446 ευρώ, φέτος θα επιβαρυνθεί με 100 ευρώ περισσότερο επειδή είναι μοντέλο της περιόδου 1995-1999.

Για ημιυπαίθριους
●2.160 ευρώ για την τακτοποίηση του ημιυπαίθριου χώρου στο διαμέρισμα της οικογένειας. Το ποσό για την τακτοποίηση είναι το 10% της αξίας του ημιυπαίθριου, η οποία είναι το γινόμενο της επιφάνειας επί της τιμής ζώνης.

Για καύσιμα
●40 ευρώ λόγω της αύξησης του φόρου στα καύσιμα. Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Καυσίμων (μαζί με τον ΦΠΑ που επιβάλλεται στον ΕΦΚ) αυξήθηκε κατά περίπου 8 λεπτά ανά λίτρο αμόλυβδης βενζίνης. Η συγκεκριμένη οικογένεια με την κάλυψη 1.250 χιλιομέτρων μηνιαίως ή κατανάλωση 125 λίτρων θα επιβαρυνθεί κάθε μήνα λόγω της αύξησης του φόρου με 10 ευρώ ή με 40 ευρώ για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου 2009.

Το συνολικό ποσό που θα κληθεί να καταβάλει το συγκεκριμένο νοικοκυριό το φθινόπωρο ανέρχεται στα 3.088 ευρώ.

Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ

αφορά την κατοχή και χρήση Ι.Χ., την κύρια και εξοχική κατοικία και τη χρήση κινητών τηλεφώνων

Σχεδόν διπλάσια τέλη για τα κινητά

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ του παραδείγματος θα πληρώσει 32 ευρώ επιπλέον για τις δύο συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας. Ο τρόπος υπολογισμού του τέλους κινητής τηλεφωνίας άλλαξε, με αποτέλεσμα στη συντριπτική πλειονότητα των συνδρομητών να αυξηθεί σημαντικά. Στην προκειμένη περίπτωση, ενώ για σε κάθε κινητό επιβαλλόταν μηνιαίος φόρος 5 ευρώ, με το νέο σύστημα υπολογισμού αυξήθηκε στα 9 ευρώ, δηλαδή 4 ευρώ το μήνα περισσότερο για τη μια σύνδεση και 8 ευρώ περισσότερα για τις δυο συνδέσεις. Στο τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου 2009 η συγκεκριμένη οικογένεια θα επιβαρυνθεί κατά 32 ευρώ.

Έρχεται και δεύτερο χαράτσι τον Οκτώβριο

ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ εκκαθαριστικών του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων έρχεται στους φορολογουμένους από τον Οκτώβριο. Πρόκειται για τα εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ για το 2009, καθώς η αποστολή αυτών του 2008 αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια νοικοκυριά θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη δύο φορές μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα για την εξόφληση του φόρου ακινήτων.

Μάλιστα, για το 2010 δεν αποκλείεται και αύξηση του συντελεστή υπολογισμού του ΕΤΑΚ από το 0,1% στο 0,2% της αντικειμενικής αξίας, στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον Οκτώβριο.

2,3 εκατ. νοικοκυριά θα πληρώνουν κάθε χρόνο
Από την αρχική επεξεργασία των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων προκύπτει ότι περίπου 2,3 εκατομμύρια νοικοκυριά θα πληρώνουν κάθε χρόνο τον φόρο. Ειδικότερα, από την επεξεργασία των στοιχείων για το ΕΤΑΚ προκύπτει ότι συνολικά θα εκδοθούν 3,5 εκατ. εκκαθαριστικά. Από αυτά 1,2 εκατ.

εκκκαθαριστικά είναι μηδενικά, είτε διότι ο φορολογούμενος έχει στην κατοχή του μία και μοναδική κατοικία αντικειμενικής αξίας κάτω των 300.000 ευρώ, είτε διότι του αναλογει ΕΤΑΚ κάτω των 27 ευρώ, οπότε σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία παραγράφεται. Τι δείχνει η επεξεργασία των εκκαθαριστικών
Από την επεξεργασία των εκκαθαριστικών που είναι χρεωστικά προκύπτουν τα εξής:

● 760.000 νοικοκυριά θα κληθούν να καταβάλουν ΕΤΑΚ από 27 έως 50 ευρώ.

● 780.000 νοικοκυριά θα κληθούν να καταβάλουν φόρο ακινήτων 50 έως 100 ευρώ.

● 700.000 ιδιοκτήτες θα κληθούν να καταβάλουν ΕΤΑΚ ύψους 100 έως 200 ευρώ.

● 40.000 ιδιοκτήτες θα καταβάλουν ΕΤΑΚ ύψους από 200 έως 500 ευρώ.

● 20.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να καταβάλουν φόρο ακινήτων άνω των 500 ευρώ.

Επίσης από την επεξεργασία των στοιχείων του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών προκύπτουν και τα ακόλουθα:

● Κάθε νοικοκυριό δήλωσε κατά μέσο όρο ότι κατέχει 6,7 δικαιώματα σε ακίνητα (κτίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια)

● Από αυτά τα 3,5 δικαιώματα αφορούν κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου. Πρόκειται για τα δικαιώματα σε ακίνητα τα οποία φορολογούνται με Ενιαίο Τέλος Ακινήτων και συντελεστή 0,1% επί της αντικειμενικής αξίας.

● Τα 3,2 δικαιώματα αφορούν αγροτεμάχια τα οποία απαλλάσονται από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων.

 

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: