Επιχειρήσεις: Σε συμφωνία Microsoft με Yahoo.

Υστερα από 18 μήνες διαπραγματεύσεων Microsoft και Yahoo συμφώνησαν τελικά σε μία συμμαχία, που τους δίνει τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της Google στον τομέα της διαδικτυακής αναζήτησης.

Η δεκαετής συμφωνία προβλέπει ότι η Bing της Microsoft θα καταστεί η βασική μηχανή αναζήτησης στους ιστοτόπους της Yahoo. Η Yahoo θα έχει την ευθύνη να προσελκύει διαφημίσεις για λογαριασμό και των δύο εταιρειών, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της Microsoft σε αυτόν τον τομέα.

Η εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς, η οποία βάσει της συμφωνίας έχει το δικαίωμα να ενσωματώσει την τεχνολογία της Yahoo στην Bing, για τα πρώτα πέντε χρόνια θα αποδίδει στη Yahoo το 88% των εσόδων από τις αναζητήσεις, που θα πραγματοποιούνται στις ιστοσελίδες της.

Η συμφωνία θα πρέπει να λάβει την έγκριση και των ρυθμιστικών αρχών και αναμένεται να σφραγιστεί στις αρχές του 2010. Τρεις μήνες αργότερα οι χρήστες στις ΗΠΑ θα είναι οι πρώτοι, που θα δουν τις αλλαγές.

Η απόφαση για τις δύο εταιρείες να ενώσουν δυνάμεις δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Οι επαφές άρχισαν την 1η Φεβρουαρίου του 2008, όταν η Microsoft κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά της Yahoo έναντι 44,6 δισ. δολαρίων ή 31 δολάρια ανά μετοχή.

Η Yahoo απέρριψε την προσφορά ως «ανεπαρκή» – παρά το γεγονός ότι η μετοχή της μία ημέρα πριν την προσφορά είχε κλείσει στα 19,18 δολάρια. Αν και αρχικά η Microsoft απείλησε να φέρει την προσφορά ενώπιον των μετόχων, αποφάσισε τελικά να την αποσύρει. Εκτοτε όμως υπήρχαν συνεχώς πληροφορίες για συνομιλίες των δύο πλευρών για μία συνεργασία.

Με τη συμφωνία η Microsoft κερδίζει τελικά αυτό που ήθελε περισσότερο – τον τεράστιο όγκο αναζητήσεων, που γίνονται από τις ιστοσελίδες της Yahoo.

Την ίδια ώρα η Yahoo επεκτείνει το μερίδιό της στην αγορά των διαδικτυακών διαφημίσεων. Μαζί οι δύο εταιρείες φιλοδοξούν να μειώσουν την απόσταση από την Google, που έχει μερίδιο 65% στην αμερικανική αγορά online αναζητήσεων.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Microsoft. «Οι διαφημιστές δεν χρειάζεται πλέον να βασίζονται αποκλειστικά σε μία εταιρεία» τόνισε ο Στιβ Μπάλμερ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αναμένει από την Google να καταθέσει ένσταση έναντι της συμφωνίας στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

«Πιθανότατα θα αντιμετωπίσουμε κάποια τέτοια ζητήματα από τον ανταγωνιστή, που ίσως δεν αρέσκεται στον… ανταγωνισμό» σχολίασε ο κ. Μπάλμερ.


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: