Μισά κίνητρα για «πράσινα» σπίτι. – Μισά κίνητρα και για τη μισή Ελλάδα ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. – Επιχορήγηση έως 50% για τα «πράσινα σπίτια». – Αφορά 100.000 νοικοκυριά – Έως 120.000 ευρώ η συνολική αξία των επισκευών.

 

Επιχορήγηση έως και 50% της αξίας των εργασιών –συνολικού ύψους έως 120.000 ευρώ- για την ενεργειακή αναβάθμιση των ιδιωτικών κατοικιών προβλέπει το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» τις λεπτομέρειες του οποίου ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης, οι επιλέξιμες παρεμβάσεις οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν είτε απευθείας είτε μέσα από φορολογικά κίνητρα είναι η θερμομόνωση στο σύνολο του κελύφους του σπιτιού και ψυχρές βαφές, η τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων, η αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα/λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

Το πρόγραμμα αφορά όλα τα κτίρια κατοικίας που κατασκευάστηκαν πριν το 1980, διότι από τότε άρχισαν να ισχύουν οι διατάξεις του νέου κανονισμού για την θερμομόνωση.  Η υλοποίηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί σε δύο επίπεδα, καθώς σε κάποια κτίρια θα υπάρχει οικονομική επιχορήγηση δράσεων, ενώ σε κάποια άλλα θα υπάρξουν φορολογικά κίνητρα.

Για την οικονομική επιχορήγηση, ορίζεται ως όριο τιμής ζώνης για την εφαρμογή του προγράμματος τα 1.500 ευρώ/ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ για τα κτίρια που βρίσκονται πάνω από το όριο τιμής ζώνης, θα δοθούν φορολογικά κίνητρα με ισοδύναμα αποτελέσματα, τα οποία θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Οικονομίας πριν την έναρξη του προγράμματος.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης, «με το όριο αυτό των 1.500 ευρώ/τ.μ καλύπτουμε το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής Περιφέρειας και αρκετά μεγάλο τμήμα της Αττικής»,

Η δημόσια δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται στα 400 εκ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα θα διαρκέσει για δύο χρόνια.

Σημειώνεται ότι ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ ανά κτίριο, ενώ το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται από 30 έως και 50%, ανάλογα με το αν είναι μονοκατοικία ή πολυκατοικία και το είδος των παρεμβάσεων. Όπου επιλέγονται ολοκληρωμένες δράσεις το ποσοστό θα ανεβαίνει.

Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε επίσης ότι θα δοθεί ένα διάστημα 3 μηνών ως την 1η Νοεμβρίου για την έναρξη του προγράμματος, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες, να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι ένοικοι των πολυκατοικιών, να οργανωθούν ενημερωτικές ημερίδες στις Περιφέρειες, να προετοιμαστούν τα ΚΕΠ να δημιουργηθούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» είναι ίσως το σημαντικότερο απ’ όσα έχει παρουσιάσει ως σήμερα η κυβέρνηση. «Όχι μόνο επειδή αφορά περισσότερους πολίτες, αλλά και επειδή τα σπίτια στη χώρα μας αντιπροσωπεύουν πολύ μεγάλο ποσοστό, περίπου το 32%, της συνολικής τελικής ζήτησης ενέργειας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μισά κίνητρα για πράσινα σπίτια ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον» που αφορά την επιδότηση, με κοινοτικά κονδύλια, πέντε κατηγοριών εργασιών σε μονοκατοικίες και πολυκατοικίες, το οποίο όμως, εξαιρεί ένα μεγάλο μέρος ακινήτων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες έρχεται να προστεθεί στις ψηφοθηρικές εξαγγελίες της κυβέρνησης που κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα (απόσυρση αυτοκινήτων, επιδοτήσεις εξοπλισμού σε επαγγελματίες – επιστήμονες κ.λπ.) επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα έχει μπει για τα καλά σε προεκλογική περίοδο. Η κυβέρνηση έσπευσε χθες να ανακοινώσει το πρόγραμμα που αφορά το ενεργειακό λίφτινγκ στις κατοικίες που έχουν χτιστεί προ του 1980, βάζοντας ωστόσο ως προϋπόθεση για τη χορήγηση επιδότησης το ακίνητο να βρίσκεται σε περιοχή που η τιμή ζώνης δεν υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Το κριτήριο αφήνει εκτός μεγάλο αριθμό ακινήτων σε όλη την Ελλάδα προκαλώντας αντιδράσεις σε μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών. Παράλληλα, αν και εντάσσει σε μεγάλο βαθμό περιοχές με χαμηλές αξίες ακινήτων και εισοδήματα, το μικρό ποσοστό επιδότησης σε συνδυασμό με τις υψηλές δαπάνες που πρέπει να καταβληθούν για τη διενέργεια των εργασιών δημιουργεί αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Εκ των πραγμάτων μια μεγάλη μερίδα χαμηλών εισοδημάτων δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει στο κόστος της δαπάνης που θα τους αναλογεί και έτσι θα αποκλειστεί από τη χρήση της επιδότησης.

Επίσης, το πρόγραμμα προβλέπει συγκεκριμένο ανώτατο κόστος ανά εργασία με βάση το οποίο θα εγκρίνεται η επιδότηση το οποίο, σύμφωνα με το υπουργείο, έχει προσυμφωνηθεί με τους εμπλεκόμενους επιχειρηματικούς κλάδους. Ωστόσο στην πράξη θα φανεί η αποτελεσματικότητα των συμφωνιών αυτών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε χθες ότι για τις κατοικίες σε περιοχές με τιμή ζώνης πάνω από 1.500 ευρώ θα υπάρξουν φορολογικά κίνητρα, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Περιορίστηκε να υποσχεθεί ότι αυτά θα είναι ανάλογης ωφέλειας για τους ιδιοκτήτες και ότι θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα αλλά μετέθεσε την ευθύνη αυτή στο υπουργείο Οικονομικών λέγοντας ότι αυτό είναι αρμόδιο.

Το συνολικό ύψος του προγράμματος υπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης θα αφορά περίπου 100.000 νοικοκυριά.

Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμαίνονται από 30% έως 50% του συνολικού κόστους των παρεμβάσεων, οι οποίες δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τα 120.000 ευρώ.

Οι κατηγορίες εργασιών
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου, θα έχει διάρκεια δύο ετών και θα προβλέπει την επιδότηση σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες εργασιών:

1Θερμομόνωση στο δώμα του κτιρίου (ταράτσα).

2Τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών τζαμιών. 3Αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα- λέβητα με νέο, υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

4Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων για παραγωγή ζεστού νερού.

5Θερμομόνωση στο λοιπό κέλυφος του κτιρίου.

Υποχρεωτικές εργασίες
Κάποιες από τις εργασίες αυτές είναι υποχρεωτικές για να ενταχθεί κανείς στο πρόγραμμα και άλλες προαιρετικές. Υποχρεωτικές είναι η θερμομόνωση και η βαφή της ταράτσας, τα κουφώματα και η αντικατάσταση καυστήρα- λέβητα. Προαιρετικές, αντίθετα, είναι οι επεμβάσεις θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου (που απαιτούν εγκατάσταση σκαλωσιάς) και η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα. Με άλλα λόγια, για να επιδοτηθεί κανείς για ηλιακό θερμοσίφωνα, θα πρέπει να επιλέξει στην αίτηση που θα υποβάλει και κάποια από τις υποχρεωτικές παρεμβάσεις.

Ποσοστά επιδότησης
Τα ποσοστά της επιδότησης θα είναι τα ακόλουθα:

● Για τις μονοκατοικίες, η επιδότηση θα είναι 30% για παρεμβάσεις που δεν προβλέπουν μόνωση του κελύφους (εγκατάσταση δηλαδή σκαλωσιάς) και 40% εφόσον στις εργασίες συμπεριλαμβάνεται και αυτή.

● Για τις πολυκατοικίες, τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται στο 35% χωρίς μόνωση κελύφους, και στο 50%, μαζί με τη μόνωση.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

προανήγγειλε χθες ότι για τις κατοικίες σε περιοχές με τιμή ζώνης πάνω από 1.500
ευρώ θα υπάρξουν φορολογικά κίνητρα


Για κύριες κατοικίες και εξοχικά

ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ένα ακίνητο ή κτίριο στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει κύρια χρήση κατοικίας. Για να μην αποκλειστούν από το μέτρο όσα έχουν μεικτή χρήση (προσεγγίζουν το 10% του συνόλου των κτιρίων στην Ελλάδα), αποφασίστηκε να οριστεί ότι ένα μέγιστο ποσοστό κάθε κτιρίου, γύρω στο 50%, θα πρέπει να έχει χρήση κατοικίας.

Από τη δράση δεν εξαιρούνται τα εξοχικά, εφόσον ωστόσο αποτελούν κατοικία. Επιπλέον, για να επιδοτηθεί ένα κτίριο, θα πρέπει να ενταχθεί ολόκληρο στο πρόγραμμα.

Έτσι, για μια πολυκατοικία θα πρέπει να ενταχθούν όλα τα διαμερίσματα και όχι το κάθε ένα ξεχωριστά, αφού ο στόχος είναι η ενεργειακή θωράκιση ολόκληρου του κτιρίου.
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ – ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ:

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: