ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ : Ο ισραηλινός στρατός είχε τους αμάχους Παλαιστινίους ως ανθρώπινες ασπίδες.

ΚΟΛΑΦΟΣ για τον ισραηλινό στρατό, και πιο συγκεκριμένα για τον πόλεμο που διεξήγαγε στη Λωρίδα της Γάζας από τις 27 Δεκεμβρίου του 2008 έως τις 18 Ιανουαρίου του 2009, είναι μια νέα έκθεση ισραηλινής μη κυβερνητικής οργάνωσης που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η έκθεση της Βreaking the Silence, οργάνωσης εφέδρων του ισραηλινού στρατού, είναι βασισμένη στις (ανώνυμες) μαρτυρίες 26 στρατιωτών που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις και αποκαλύπτουν πως ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιούσε αμάχους Παλαιστινίους ως ανθρώπινες ασπίδες, ακολουθούσε, κατόπιν άνωθεν εντολής, την τακτική «πρώτα πυροβολείτε και μετά ανησυχείτε» για τους αμάχους και χρησιμοποιούσε, χωρίς να υπάρχει λόγος, βόμβες λευκού φωσφόρου σε κατοικημένες περιοχές.

  • Καταγγελίες

Οι στρατιώτες καταγγέλλουν την «καταστροφή εκατοντάδων κατοικιών και τζαμιών που δεν αποτελούσαν στρατιωτικούς στόχους», τον «θάνατο αθώων αμάχων από πυροβόλα όπλα» και «μια ατμόσφαιρα ανοχής που επέτρεψε στους στρατιώτες να ενεργούν χωρίς ηθικές αναστολές».

«Κάποιες φορές, η (ισραηλινή) δύναμη έμπαινε σε ένα σπίτι τοποθετώντας κάννες πυροβόλων στην πλάτη κάποιου αμάχου, χρησιμοποιώντας τον ως ανθρώπινη ασπίδα», υποστηρίζει ένας Ισραηλινός στρατιώτης. «Οι διοικητές έλεγαν πως αυτές ήταν οι εντολές». Με την έκθεση αυτή, η ισραηλινή οργάνωση ουσιαστικά δικαιώνει τόσο τους Παλαιστινίους όσο και πολλές διεθνείς οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που έχουν καταγγείλει τις πρακτικές του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Το Ισραήλ, εντούτοις, έκανε λόγο για «συκοφαντίες».

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: