ΥΓΕΙΑ: Η νέα γρίπη αγριεύει. – Ο ιός Η1Ν1 έχει πολλές ομοιότητες με εκείνον της ισπανικής γρίπης – Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές πνευμονίες – Θα σαρώσει το βόρειο ημισφαίριο το φθινόπωρο, λένε οι ειδικοί. – Η νέα γρίπη γίνεται απειλητικότερη Μελέτη ερευνητών σε πειραματόζωα δείχνει ότι ο ιός μπορεί να εισέρχεται βαθιά στους πνεύμονες αυξάνοντας τον κίνδυνο πνευμονίας.

Εργαζόμενη στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης με προστατευτική μάσκα. Στο νοσοκομείο νοσηλεύεται εκτός κινδύνου 25χρονος, ο οποίος είναι το πρώτο περιστατικό της νέας γρίπης στην Ελλάδα που εμφάνισε πνευμονία (Ι. ΓΙΑΚΟΥΜΙΔΗΣ).

Η νέα γρίπη μπορεί να είναι περισσότερο επικίνδυνη από όσο υποπτεύονταν οι επιστήμονες. Η ικανότητα του στελέχους Η1Ν1 να εισέρχεται βαθιά στους πνεύμονες αυξάνοντας τον κίνδυνο για σοβαρές πνευμονίες μοιάζει τρομακτικά με εκείνη άλλων πανδημικών
στελεχών. Ιδιαιτέρως έντονες είναι οι ομοιότητες με το στέλεχος που είχε προκαλέσει την πανδημία ισπανικής γρίπης το 1918 και είχε σκοτώσει περισσότερους από 50 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. Διεθνής ομάδα
ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Γουισκόνσιν-Μάντισον Γιοσιχίρο Καβαόκα,έφτιαξε ένα λεπτομερές… προφίλ του ιού της νέας γρίπης, το οποίο δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση «Νature». Σε αντίθεση
με τα στελέχη της εποχικής γρίπης, το Η1Ν1 επιδεικνύει την ικανότητα να μολύνει κύτταρα βαθιά στους πνεύμονες, με συνέπεια να μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και σε περιπτώσειςατόμων με σοβαρή αναπνευστική επιβάρυνση ακόμη και θάνατο.

Τα ανησυχητικά ευρήματα διεθνούς ομάδας ερευνητών για τους κινδύνους από το στέλεχος Η1Ν1 έρχονται σε μια στιγμή κατά την οποία επιβεβαιώθηκε και στην Ελλάδα από το Κέντρο Αναφοράς της Βόρειας Ελλάδας το πρώτο περιστατικό της νέας γρίπης το οποίο εμφάνισε πνευμονία. Πρόκειται για έναν 25χρονο από τη Βέροια, ο οποίος νοσηλεύεται από το περασμένο Σάββατο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Ο νεαρός- αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτός κινδύνου- υπεβλήθη αρχικώς σε τεστ για τον ιό, το οποίο είχε βγει αρνητικό. Στη συνέχεια παραγγέλθηκε επανάληψη της εξέτασης εξαιτίας εμφάνισης πνευμονίας. Σύμφωνα με ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση να βγει το αρχικό τεστ αρνητικό και συγχρόνως οι απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες) των πνευμόνων «καθαρές» για ύπαρξη πνευμονίας, ενώ την ίδια στιγμή ο ασθενής νοσεί και έχει ήδη πνευμονία. Οπως λένε, μπορεί μια δεύτερη εξέταση λίγες ώρες μετά να δείξει την προσβολή των πνευμόνων. Για τον λόγο αυτόν εφιστούν την προσοχή των γιατρών που κάνουν τις αρχικές διαγνώσεις.

Ιδιαίτερη προσοχή μάλιστα συνιστάται από το φθινόπωρο και μετά, οπότε, όπως αναφέρεται και στη νέα μελέτη του «Νature», ο ιός αναμένεται να επιστρέψει δριμύτερος στο βόρειο ημισφαίριο έχοντας προηγουμένως «ταξιδέψει» στο νότιο, το οποίο διανύει τώρα την περίοδο της γρίπης. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι μια δριμεία πανδημία βρίσκεται προ των πυλών τους επόμενους μήνες. Ο καθηγητής Καβαόκα επισημαίνει ότι «έως σήμερα έχει υπάρξει παρανόηση σχετικά με τον νέο ιό.Πολλοί πιστεύουν ότι είναι παρόμοιος με εκείνον της εποχικής γρίπης. Η μελέτη μας όμως δείχνει ότι είναι πολύ διαφορετικός από την εποχική γρίπη και μπορεί το επόμενο διάστημα να γίνει ακόμη πιο παθογόνος».

Προκειμένου να καταλήξει στα συμπεράσματά του, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην ανθρωπότητα- για τον λόγο αυτόν δημοσιεύθηκαν νωρίτερα από την καθορισμένη ημερομηνία δημοσίευσής τους-, ο δρ Καβαόκα και η ομάδα του μόλυναν διαφορετικές ομάδες ποντικών, κουναβιών και πρωτευόντων θηλαστικών, όπως οι πίθηκοι, τόσο με το πανδημικό στέλεχος όσο και με κάποιον ιό εποχικής γρίπης. Τα δείγματα των ιών ελήφθησαν από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, αλλά και από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από την Ολλανδία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το στέλεχος Η1Ν1 πολλαπλασιάζεται πολύ πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με τα στελέχη της εποχικής γρίπης, καθώς και ότι προκαλεί σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες, παρόμοιες με εκείνες που είχαν προκληθεί στο παρελθόν από ισχυρά στελέχη, όπως το «συγγενικό» της νέας γρίπης στέλεχος Η1Ν1 που ήταν «ένοχο» για την πανδημία του 1918.

Πάντως, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα που δημοσιεύονται στο «Νature», όσοι έχουν γεννηθεί πριν από το 1918 είναι θωρακισμένοι απέναντι στη νέα γρίπη καθώς φαίνεται ότι διαθέτουν αντισώματα λόγω της έκθεσής τους στη μεγάλη πανδημία της ισπανικής γρίπης. Σημειώνεται βέβαια ότι τα άτομα αυτά είναι σήμερα πολύ ηλικιωμένα και σχετικώς, όπως είναι επόμενο, λίγα σε αριθμό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από τη μελέτη του «Νature» υπήρχε μια αχτίδα αισιοδοξίας που αφορούσε τα αντι-ιικά φάρμακα. Οπως προέκυψε, τόσο τα υπάρχοντα όσο και κάποια πειραματικά μπορούν να αποτελέσουν πρώτης γραμμής άμυνα ενάντια στον νέο ιό επιβραδύνοντας την εξάπλωσή του.

Βέβαια η παρασκευάστρια εταιρεία του Τamiflu, του κύριου αντιιικού φαρμάκου που έχουν αποθηκεύσει όλα τα κράτη για την πανδημία γρίπης, ανέφερε προχθές ότι θα μελετήσει το ενδεχόμενο χορήγησης ενισχυμένων δόσεων του φαρμάκου στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών, δεδομένου ότι η νέα γρίπη φαίνεται να «σαρώνει» τον πλανήτη. Αυτόν τον μήνα θα ξεκινήσουν δύο δοκιμές σε ασθενείς, οι οποίες θα ολοκληρωθούν ως τον Νοέμβριο.


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: