Παρακολουθήσεις παντού με τη νέα ΕΥΠ. – Πικρό αντίο με καρφιά για Παυλόπουλο. – «Με έπαυσε ο υπουργός», επανέλαβε ο πρώην διοικητή της ΕΥΠ Ι. Κοραντής.


▅ Ι. Κοραντής. Αποχώρησε από την ηγεσία  της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών τονίζοντας πως η «κοπτοραπτική» των συνομιλιών δεν ήταν δική του δουλειά

Με καρφιά και αιχμές εναντίον του Προκόπη Παυλόπουλου αποχαιρέτισε τους μέχρι χθες στενούς του συνεργάτες ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, πρέσβης Ιωάννης Κοραντής.

«Ακούω πως η αλλαγή στη διοίκηση της υπηρεσίας σηματοδοτεί και τη στροφή της στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Εγώ δηλαδή δεν θα μπορούσα να ασχοληθώ με την τρομοκρατία, αν μου έδιναν την εντολή;», διερωτήθηκε ο κ. Κοραντής στη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας ομιλίας του, όπου η ατμόσφαιρα ήταν συναισθηματικά φορτισμένη.

«Φεύγω πικραμένος τη στιγμή μιας πολύ μεγάλης, αν όχι της μεγαλύτερης, επιτυχίας της ΕΥΠ εδώ και πολλά χρόνια. Και θέλω να το διευκρινίσω πως παύτηκα από τον υπουργό και δεν παραιτήθηκα», ανέφερε ο κ. Κοραντής που επανέλαβε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλοίωσης του περιεχομένου των «καυτών» διαλόγων του συνδικάτου του. «Κοπτοραπτική στο υλικό των ακροάσεων στην ΕΥΠ δεν κάνουμε», ήταν ο μήνυμα που έστειλε. Επιπλέον διατύπωσε και την απορία πώς μπορεί να θεωρείται η ΕΥΠ υπεύθυνη για διαρροές, όταν το έργο τής απομαγνητοφώνησης το είχε αναλάβει αποκλειστικά το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της ΕΛ.ΑΣ.

Τριγμοί στην κυβέρνηση
Η απομάκρυνση πάντως του κ. Κοραντή προκάλεσε αρκετούς ενδοκυβερνητικούς τριγμούς. «Ήταν άκομψη και χρονικά άστοχη η αποπομπή του κ. Κοραντή και περνάει το μήνυμα στην κοινωνία πως κάτι θέλουμε να κρύψουμε στην υπόθεση», λέει στα «ΝΕΑ» κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης.

Η πρωτοβουλία πάντως για την αποπομπή χρεώνεται από κυβερνητικά στελέχη αποκλειστικά στον Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ καθαρά προσωπική του επιλογή αποτελεί η τοποθέτηση στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ του κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Οι καλά γνωρίζοντες πάντως επισημαίνουν πως χωρίς τη συναίνεση του Πρωθυπουργού καμία αλλαγή δεν θα γινόταν, καθώς η τοποθέτηση του κ. Κοραντή στη θέση του διοικητή τον Νοέμβριο του 2004 ήταν προσωπική του επιλογή.

Οι χαμένοι διάλογοι
Τα σενάρια για τους πραγματικούς λόγους της αποπομπής τού κ. Κοραντή τροφοδοτήθηκαν χθες εκ νέου από «χαμένους» διαλόγους που διημείφθησαν μεταξύ μελών της εγκληματικής συμμορίας και ενέπλεκαν γαλάζιους πολιτικούς και επιχειρηματίες.

«Τις προηγούμενες ημέρες ακούσαμε από υπουργούς της κυβέρνησης αναφορές σε διαλόγους της συμμορίας που αφορούσαν συγκεκριμένα πρόσωπα. Μόνο που αυτές οι αναφορές στη συνέχεια δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα μή

ΑΝ ΕΙΧΑ ΕΝΤΟΛΗ…

«Εγώ δηλαδή δεν θα μπορούσα να ασχοληθώ με την τρομοκρατία, αν μου έδιναν την εντολή;», είπε με νόημα

πως οι διωκτικές αρχές ηθελημένα παρέλειψαν ή απέκρυψαν στοιχεία της υπόθεσης», δηλώνει ο επικεφαλής του τομέα Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Κατερινόπουλος.

Κόντρα υπουργών
Στους διαδρόμους της Κατεχάκη κυκλοφορεί επίσης και το σενάριο πως ο κ. Κοραντής έπεσε θύμα της κόντρας μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Χρ. Μαρκογιαννάκη για το ποιος διαθέτει την πραγματική πρωτοκαθεδρία στον χώρο των διωκτικών αρχών. Όπως υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου, μια ημέρα προτού αρχίσουν οι συλλήψεις των μελών του συνδικάτου για την απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου, ο Πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί αρμοδίως από τον Χρ. Μαρκογιαννάκη. Σε αντίστοιχη επικοινωνία όμως του Κώστα Καραμανλή με τον Πρ. Παυλόπουλο, ο αρμόδιος υπουργός έδωσε διαφορετική ενημέρωση με αποτέλεσμα να εκτεθεί και αυτό χρεώθηκε στον κ. Κοραντή. Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και της ΕΥΠ εκτιμούν ότι ο αποκεφαλισμός του κ. Κοραντή είχε εκτιμηθεί ως μια διαδικασία «αναίμακτη» για την κυβέρνηση. Η εκτίμηση σχετίζεται με τον χαρακτήρα του πρώην διοικητή που στη διάρκεια της σχεδόν πεντάχρονης θητείας του είχε δώσει δείγματα ανθρώπου που ξέρει να κρατάει κλειστό το στόμα του όποτε χρειάζεται.

Το απόρρητο πόρισμα για τις υποκλοπές και η αναβάθμιση του εξοπλισμού της ΕΥΠ

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ του στη θέση του διοικητή στις 22 Νοεμβρίου 2004 είχε αποδοθεί εν πολλοίς στον πρώην υπουργό Πέτρο Μολυβιάτη, ο οποίος έτρεφε ιδιαίτερη εκτίμηση για τις διπλωματικές ικανότητες του κ. Κοραντή.

Το ξεκίνημά του υπήρξε επεισοδιακό, καθώς συνέπεσε με την αποκάλυψη των υποκλοπών. Την υπόθεση είχε αναλάβει τότε ο νυν διάδοχός του Δημήτρης Παπαγγελόπουλος με την ιδιότητα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ύστερα από 11 μήνες δικαστικής έρευνας που δεν οδήγησε πουθενά η υπόθεση αποκαλύφθηκε από «ΤΑ ΝΕΑ», αλλά σύντομα μπήκε στο αρχείο. Ομηρικές χαρακτηρίστηκαν τότε οι δημόσιες αντιπαραθέσεις του κ. Κοραντή με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ κ. Λαμπρινόπουλο, ενώ το πόρισμα της ΕΥΠ που είχε ασχοληθεί με την υπόθεση παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Ποτέ δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, ούτε καν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Το μόνο που διέρρευσε ήταν πως πράκτορες της ΕΥΠ έφτασαν πολύ κοντά στους δράστες των υποκλοπών σε κατάστημα ηλεκτρικών στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά, χωρίς όμως άλλες λεπτομέρειες.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα η ΕΥΠ ενεπλάκη στην υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών, με πράκτορές της να αναζητούν ίχνη των καταζητούμενων από τις βρετανικές αρχές Πακιστανών με το βαλιτσάκι των υποκλοπών.

Τεχνολογικός εξοπλισμός
Επί ημερών του κ. Κοραντή το βαλιτσάκι έγινε ένα μεγάλο δωμάτιο, εξοπλισμένο με υπερσύγχρονο μηχάνημα παρακολουθήσεων σταθερών και κινητών τηλεφώνων καθώς και e-mail.

Ο νέος εξοπλισμός που αγοράστηκε από γερμανική εταιρεία αποτελεί το μεγάλο όπλο της υπηρεσίας πληροφοριών που της πρόσφερε ορισμένες επιτυχίες. Με τη βοήθειά του εντοπίστηκαν τα μέλη βαλκανικής σπείρας παραχαρακτών στην Άρτα που θα έριχναν στην ελληνική αγορά 1,5 εκατομμύριο πλαστά ευρώ. Με τον ίδιο τρόπο εξαρθρώθηκαν σπείρες που έφερναν στη χώρα παράνομα τσιγάρα, καθώς και το κύκλωμα διακίνησης 70 κιλών κοκαΐνης στη Γλυφάδα, ενώ υπήρξε και συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική στον εντοπισμό καταζητούμενων Αράβων τρομοκρατών που βρέθηκαν στην ελληνική επικράτεια. Τελευταία αποστολή που ανατέθηκε στην ΕΥΠ ήταν η συνδρομή της στην αποκάλυψη των κυκλωμάτων που διακινούν λαθρομετανάστες στην Ελλάδα.

Διεθνείς συνεργασίες
«Ο κ. Κοραντής προσέθεσε στην υπηρεσία τη λογική των διεθνών συνεργασιών αλλά και την εξάλειψη των μικροομάδων που είχαν σχηματιστεί στην υπηρεσία», λέει στα «ΝΕΑ» στέλεχος της ΕΥΠ. Επί ημερών του πρώην διοικητή η ΕΥΠ προχώρησε στην υπογραφή 93 συνεργασιών με ξένες μυστικές υπηρεσίες, υπερδιπλασιάζοντας τον αριθμό αυτών που είχε παραλάβει από τον προκάτοχό του.

Οι επικριτές του συχνά του καταλόγιζαν πως για τη στελέχωση του επιτελείου της υπηρεσίας είχε επιλέξει κυρίως ανθρώπους από το ΠΑΣΟΚ.

«Παρέλαβα μια ΕΥΠ έτοιμη και την παραδίδω πανέτοιμη», ήταν τα λόγια με τα οποία ο κ. Κοραντής επιχείρησε να περιγράψει τη θητεία του, να τιμήσει τον προκάτοχό του πρέσβη κ. Αποστολίδη και να καλωσορίσει τον νέο διοικητή Δημ. Παπαγγελόπουλο.

Στον τομέα των επιλογών, ο επιχειρησιακός βραχίονας της υπηρεσίας ήταν ο υποδιοικητής κ. Τσιτσιμπής, ο οποίος παρέμεινε στη θέση του, αλλά ο κ. Κοραντής επιθυμούσε να έχει πάντοτε πλήρη ενημέρωση για ό,τι συνέβαινε. «Η απομάκρυνσή του θα μας λύσει τα χέρια σε μερικούς τομείς στους οποίους ο κ. Κοραντής επιθυμούσε να ακολουθείται το γράμμα του νόμου», λέει στα «ΝΕΑ» ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτόν και την εικόνα που είχε δημιουργήσει για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ ο κ. Κοραντής.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: