ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΥΓΕΙΑ: Χάπι μειώνει το βάρος κατά 25%. – Πειραματική θεραπεία μείωσε εντυπωσιακά το σωματικό βάρος και τον λιπώδη ιστό πειραματόζωων μέσα σε μία εβδομάδα.

ΛΟΝΔΙΝΟ Επιστήμονες ανέπτυξαν μια θεραπεία ενάντια στην παχυσαρκία η οποία μειώνει δραματικά το βάρος, όπως τουλάχιστον έδειξαν πειράματα σε ποντίκια. Το πειραματικό χάπι μείωσε το σωματικό βάρος των πειραματόζωων κατά 25% και τον λιπώδη ιστό κατά 42% μέσα σε μόλις μία εβδομάδα!

Η επίδραση ήταν μάλιστα ισχυρότερη όσο η θεραπεία συνεχιζόταν. Επιπλέον μετρήσεις έπειτα από έναν μήνα λήψης του χαπιού έδειξαν μείωση του σωματικού βάρους κατά 28,1% ενώ της λιπώδους μάζας κατά 62,9%. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα στις ΗΠΑ που ανέπτυξαν τη θεραπεία σημειώνουν πάντως με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Νature Chemical Βiology» ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προτού το χάπι ενάντια στην παχυσαρκία δοκιμαστεί στον άνθρωπο.

Η θεραπεία αποτελεί μια συνθετική ορμόνη, προϊόν του συνδυασμού γλυκογόνου και του προσομοιάζοντος με το γλυκογόνο πεπτιδίου-1 (GLΡ-1). Και οι δύο αυτές ορμόνες αποτελούν φυσικά προϊόντα του οργανισμού που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης. Παρ΄ ότι είναι παρόμοιες στη δομή, διαφέρουν στη βιολογική λειτουργία τους.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι μπορούν να καταστείλουν την όρεξη ή να προκαλέσουν απώλεια βάρους αυξάνοντας τη χρήση της θερμιδικής ενέργειας του οργανισμού, ωστόσο το πώς αυτές οι λειτουργίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς σκοπούς παρέμενε μυστήριο.

Τώρα ο δρ Ρίτσαρντ Ντι Μάρκι και οι συνεργάτες του από την Ιντιάνα συνδύασαν τις αλληλουχίες των δύο ορμονών με στόχο τη δημιουργία μιας συνθετικής ορμόνης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνητών, ο συνδυασμός των δύο ορμονών σε ένα μόνο μόριο φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη ισχυρότερο σε σύγκριση με τα υπάρχοντα «όπλο» ενάντια στην παχυσαρκία. «Η θεραπεία της παχυσαρκίας με έναν μόνο παράγοντα τη φορά έχει αποδειχθεί ότι έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα και ότι συνδέεται με κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών» είπε ο ερευνητής. Προσέθεσε ότι «η χρήση ενός μόνοπαράγοντα ενάντια στην παχυσαρκία έχει φανεί ότι δεν μπορεί να μειώσει το βάρος περισσότερο από 5%-10% στον παχύσαρκο πληθυσμό. Οι συνδυαστικές θεραπείες πιθανώς αποτελούν καλύτερη φαρμακευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας».

Παρά τα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι μπορεί να παρέλθουν δέκα χρόνια προτού μια τέτοια θεραπεία χορηγηθεί ευρέως σε ασθενείς. Σημειώνουν πάντως ότι τα νέα ευρήματα δείχνουν έναν νέο δρόμο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και ασθενειών που συνδέονται με τον μεταβολισμό της γλυκόζης όπως ο διαβήτης.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: