Υπέγραψαν για τον αγωγό Ναμπούκο. – Με στόχο την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και ύστερα από πολλά εμπόδια και διαπραγματεύσεις, 4 χώρες της Ε.Ε. και η Τουρκία υπέγραψαν τη συμφωνία για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα εδάφη τους μέσω του αγωγού Ναμπούκο.


Με στόχο την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και ύστερα από πολλά εμπόδια και διαπραγματεύσεις, 4 χώρες της Ε.Ε. και η Τουρκία υπέγραψαν τη συμφωνία για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα εδάφη τους μέσω του αγωγού Ναμπούκο.

Η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Αυστρία υπέγραψαν τη συμφωνία, αξίας 7,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τον αγωγό ο οποίος θα μεταφέρει στην Ευρώπη πετρέλαιο από την Κασπία και τη Μέση Ανατολή.

Στη συμφωνία που υπέγραψαν οι ηγέτες των 5 χωρών σήμερα στην Άγκυρα περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για τα φορολογικά ζητήματα καθώς και για την ίδια τη μεταφορά.

«Το έργο του αγωγού είχε χαρακτηριστεί όνειρο», επισήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργός  Ταγίπ Ερντογάν. «Θα πετύχει όμως και θα αποδείξει ότι έκαναν λάθος όσοι αμφέβαλαν».

Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού. Όπως όμως σχολιάζει στο πρακτορείο Ρώιτερς ο Πολ Τέιλορ, θα χρειαστεί και στο μέλλον την προσήλωση και την υποστήριξη της Ε.Ε. ώστε να ολοκληρωθεί και να …γεμίσει με αέριο, γιατί η Μόσχα δεν θα καθίσει με τα χέρια σταυρωμένα. Η Ρωσία εξάλλου έχει δικά της σχέδια- τον αγωγό South Stream για τη μεταφορά αερίου στην νοτιοανατολική Ευρώπη: «Ο Nabucco αναμένεται να είναι λειτουργικός μέχρι το 2014. Θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 31 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο και δεν θα ολοκληρωθεί αν δεν υπάρξει αρκετό αέριο για να γεμίσει. Και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καθόλου».

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: