ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη: έρχεται η προκαταρκτική μελέτη.

Ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης σχεδιάζετια πλέον και με σχετική ταχύτητα οι προεργασίες ολοκληρώνονται η μία μετά την άλλη. Είμαστε στην εύκολη φάση της προεταοιμασίας και πλέον τα βήματα και απο τις 3 χώρες είναι σταθερά (Ρωσία-Βουλγαρία-Ελλάδα). Στα μέσα Ιουλίου κατατίθεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ η προκαταρκτική μελέτη της τριεθνούς κοινοπραξίας Trans Balkan Pipeline για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την εγκατάσταση δεξαμενών στην περιοχή του Άβαντα και την κατασκευή ενός μικρού λιμένα στην περιοχή του Απαλού ενω προβλέπεται και χρήση μέρους του λιμένα Αλεξανδρούπολης για τον ελλημενισμό ειδικών σκαφών για την ασφάλεια και λειτουργία του αγωγού.
Το συνολικό μήκος του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης που η αποκλειστική του λειτουργία θα είναι μεταφορά ρωσικού αργού πετρελαίου θα είναι 280 χλμ. εκ των οποίων 135 χιλιόμετρα βρίσκονται στην Ελληνική επικράτεια. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία τερματικού σταθμού φορτοεκφόρτωσης αργού πετρελαίου στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης με ειδικές λιμενικές εγκαταστάσεις και αποθηκευτικούς χώρους συνολικής χωρητικότητας 650.000 τόνων. Ο αγωγός προβλέπεται να έχει δυνατότητα μεταφοράς 35 έως 50 εκατ. τόνων αργού πετρελαίου ετησίως.
Περισσότερες απο 750 θέσεις εργασίας θα υπάρξουν κατά την περίοδο κατασκευής ενώ αναμένεται να απασχοληθούν περίπου 250 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας. Η συνολική επένδυση ξεπερνά το 1 δις ευρώ ενω η τόνωση στην τοπική κοινωνία θα είναι εμφανής καθώς πολλά παρεμφερή αντικείμενα θα γνωρίσουν μεγάλη άνθηση και η γενικότερη περιοχή του Εβρου θα μεταβληθεί σε σημαντικό πέρασμα ενέργειας.
Στόχος είναι η έναρξη της κατασκευής να υλοποιηθεί στις αρχές του 2011 και ήδη η Κ/Ξ Trans Balkan Pipeline BV ασχολείται πλέον με τα ζητήματα απαλλοτριώσεων-απόκτησης των εκτάσεων γης, που θα εκτελεστεί το έργο.
Εντός του 2013 αναμένεται η ολοκλήρωση και η λειτουργία του αγωγού που θα μετατρέψει τη χώρα μας σε γεωστρατηγική περιοχή διακομιδής ενέργειας καθώς με το σχεδιαζόμενο south stream που αφορά μεταφορά φυσικού αερίου η Ελλάδα μπαίνει γερά στο παιχνίδι της μοιρασίας της ενέργειας και ταυτόχρονα καλύπτει τις δικές της ανάγκες χωρίς να χρειάζεται εξωτερική παρέμβαση αφού απο το έδαφός της θα παιρνούν αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα καταλήγουν στις μεγάλες αγορές της Δυτικής Ευρώπης.
Είναι ενα απο τα έργα που για πρώτη φορά θα μπουν στη ζωή μας και φυσικά ήδη έχει συσταθεί ομάδα κατά της λειτουργίας αυτού αγωγού που στο μέλλον αναμένεται να δυσκολέψει τη ζωή της Κ/Ξ του έργου.
Εκπληξη; μάλλον οχι

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: