Δημόσιος τομέας: 5 ανατροπές σε συντάξεις, μισθούς. – Ποινές για πρόωρες συντάξεις στο Δημόσιο. – Και κίνητρα για παραμονή 3 επιπλέον ετών στην εργασία με το νέο Ασφαλιστικό.


Την κατάργηση της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων σε ηλικία 60 ετών, εφόσον έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης, με δυνατότητα παραμονής για ακόμη 3 χρόνια, καθώς και μεγαλύτερες ποινές για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο νέο ασφαλιστικό πακέτο που ετοιμάζει η κυβέρνηση παράλληλα με την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση από το 2013 για τις γυναίκες εργαζόμενες στο Δημόσιο, μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου. Το ασφαλιστικο πακέτο στο Δημόσιο θα συνοδευθεί με ανατροπή στα μισθολογικά κεκτημένα των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία έρχεται το 2010 με την καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο με στόχο την εξομοίωση των συνολικών αμοιβών τους ανεξάρτητα από την υπηρεσία στην οποία εργάζονται.

Αυτό σημαίνει ότι με το νέο μισθολόγιο η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περικοπές των επιδομάτων που λαμβάνουν μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο, ανάλογα με τον τομέα όπου απασχολούνται, και στα οποία οφείλονται οι διαφορές των αμοιβών που υπάρχουν σήμερα στους δημοσίους υπαλλήλους.

  • Ενιαίο ταμείο ασφάλισης

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται η σύσταση ενιαίου ταμείου ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων ενώ μελετάται να εφαρμοστεί και στους δημοσίους υπαλλήλους το αντικίνητρο μείωσης της σύνταξης κατά 6% για κάθε έτος συνταξιοδότησης πριν από το ανώτατο όριο ηλικίας (όπως έγινε και στον ιδιωτικό τομέα). Ακόμη, μελετάται η κατάργηση της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων σε ηλικία 60 ετών, εφόσον έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης. Το σχέδιο προβλέπει να δίνεται δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους να παραμείνουν για ακόμη 3 χρόνια στην εργασία, εφόσον το επιθυμούν. Ένα άλλο σενάριο που βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας, προβλέπει την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων για όλους με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας. Σήμερα, η σύνταξη υπολογίζεται με βάση τον τελευταίο μισθό έως το 2007 και για τα υπόλοιπα έτη με την τελευταία πενταετία.

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας από το 2013 και μετά, μετά την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Το νέο σενάριο προβλέπει εφάπαξ αύξηση, το 2013, κατά 5 έτη των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μετά το 2014 αύξηση των ορίων κατά ένα έτος κάθε χρόνο. Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται από την Κομισιόν επιστολή προς τη χώρα μας, προκειμένου να ενημερωθεί για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα, βάσει της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωδικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο.

Επιβάρυνση από 5 έως και 17 έτη
Η καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων υποχρεώνει την Ελλάδα να εξισώσει τα όρια ηλικίας ανδρώνγυναικών στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει επιβάρυνση από 5 έως και 17 έτη στη συνταξιοδότηση για περίπου 150.000 γυναίκες που απασχολούνται σήμερα στο Δημόσιο, στον Στρατό και στα Σώματα Ασφαλείας (ασφαλισμένες μετά το 1983). Δεν θα επηρεαστούν καθόλου όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα (αφού μπορούν να συνταξιοδοτηθούν αμέσως και πάντως πριν από την ψήφιση νέου νόμου). Πρόκειται για παλιές ασφαλισμένες που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις (έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας) και μπορούν να αποχωρήσουν, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται προσδοκώντας καλύτερη σύνταξη.

ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ

μισθολόγιο η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περικοπές των επιδομάτων που λαμβάνουν μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο


Αποστάσεις Πετραλιά από την εβδομάδα των τεσσάρων ημερών

ΤΟ ΘΕΜΑ για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες στο Δημόσιο και τα Σώματα Ασφαλείας συζητήθηκε και κατά τη χτεσινή συνάντηση του προέδρου του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη με την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά.

Σε δηλώσεις της αμέσως μετά η κ. Πετραλιά τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση δεν συζητά και ούτε είναι στις προθέσεις της να καθιερώσει την εβδομάδα των τεσσάρων ημερών. Για το Ασφαλιστικό των γυναικών σημείωσε πως μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πρόκειται για θέμα του υπουργείου Οικονομικών, που έχει και την αρμόδια επιτροπή.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας εξέφρασε ανησυχία για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης εκτιμώντας πως βρίσκεται σε πορεία κατάρρευσης, καθώς και για τα ασφαλιστικά δικαιώματα εκατομμυρίων εργαζομένων, τα οποία, όπως ανέφερε, βρίσκονται σε πορεία συρρίκνωσης.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: