ΙΧ: Αρχισαν πάλι οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες κατασχεμένων.

ΙΧ: Αρχισαν πάλι οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες κατασχεμένων

Του Γιώργου Ανδρή (ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

Επειτα από μια ανάπαυλα ενός περίπου μήνα οι τράπεζες άνοιξαν και πάλι δυναμικά τις δημοπρασίες αυτοκινήτων με άκρως δελεαστικές τιμές εκκίνησης στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν μόνο έμποροι ΙΧ.

Μάλιστα στις πρώτες ημέρες του Ιουλίου διοργανώθηκαν δύο μεγάλες δημοπρασίες από 6 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τα οποία εκποιήθηκαν συνολικά περισσότερα από 300 αυτοκίνητα!

  • Εν αναμονή…

Οι τράπεζες, όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα, εξαιτίας της μικρής προσέλευσης των εμπόρων στις δημοπρασίες και η συνεχιζόμενη αύξηση των οχημάτων που κατάσχονται καθημερινά τις έχει οδηγήσει στο γεγονός πως πρέπει να ανοίξουν τις εκποιήσεις οχημάτων και σε ιδιώτες ώστε να τα «ξεφορτωθούν» και να περιορίσουν τις ζημιές που παρουσιάζονται από την μεγάλη απαξίωση που σημειώνουν όλα τα επιβατικά οχήματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες τα αρμόδια τμήματα έχουν ήδη στελεχωθεί ενώ αναμένουν την εγκύκλιο που θα ανοίξει τις πύλες των δημοπρασιών και σε ιδιώτες καταναλωτές.

Παράλληλα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Η» υψηλόβαθμο στέλεχος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος: «Οι περισσότερες τράπεζες έχουν έτοιμους τους μηχανισμούς ώστε να προβούν σε μαζικές δημοπρατήσεις οχημάτων σε εμπόρους αλλά και σε ιδιώτες.

Ωστόσο η μεγάλη οικονομική κρίση που έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό τον κλάδο εμπορίας ΙΧ μας ανάγκασε να αναβάλουμε για μικρό χρονικό διάστημα τις εκποιήσεις οχημάτων ώστε να μπορέσουν οι αντιπρόσωποι να ορθοποδήσουν.

Επίσης το προσωρινό μέτρο μείωσης του Τέλους Ταξινόμησης στην αγορά ΙΧ απαξίωσε κατά πολύ τις τιμές λιανικής των μεταχειρισμένων οχημάτων και σίγουρα θα πρέπει να περιμένουμε να λήξει το μέτρο ώστε να μπορούμε να διαπραγματευόμαστε τις τιμές διάθεσης των κατασχεμένων αυτοκινήτων σε άλλη βάση μετά τη λήξη του μέτρου.

Πάντως ο αρχικός σχεδιασμός εκποίησης των κατασχεμένων αυτοκινήτων περιλαμβάνει σίγουρα πολύ περισσότερα αυτοκίνητα από εκείνα που εκποιούμε σήμερα μόνο στους εμπόρους και βέβαια αναμένουμε μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ των συμμετεχόντων ώστε να χάσουμε όσον το δυνατόν λιγότερα χρήματα».

  • Στο Διαδίκτυο

Οι εκποιήσεις οχημάτων σε ιδιώτες αναμένεται να διεξαχθούν μέσω του Διαδικτύου καθώς η μεγάλη προσέλευση των ιδιωτών δεν επιτρέπει να πραγματοποιηθούν σε κάποιο κλειστό ή ανοικτό χώρο.

Η διαδικασία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα απλή και οι χρήστες που επιθυμούν να συμμετέχουν σε κάποια δημοπρασία θα πρέπει να εγγραφούν πρώτα στην ιστοσελίδα όπου θα διεξάγεται η δημοπρασία. Στην συνέχεια θα αποστέλλεται στον αιτών ο απαραίτητος κωδικός ώστε να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να λάβει μέρος σε κάποια εκποίηση οχημάτων.

Ο χρήστης που θα δώσει την υψηλότερη τιμή θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου που «χτύπησε» και μάλιστα θα μπορεί να γλιτώσει όλη τη γραφειοκρατία κάνοντας χρήση του e-Banking ή κάποιας πιστωτικής κάρτας!

Αδιευκρίνιστο πάντως παραμένει πως κάποιος ενδιαφερόμενος μπορεί να δει από κοντά τα οχήματα που εκποιούνται ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες αναμένεται να διαθέτουν στα site των δημοπρασιών υπηρεσία με κάμερες ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να δουν από «κοντά» κάποιο μοντέλο που δημοπρατείται.

  • Αύξηση κατασχέσεων με ανοδικούς ρυθμούς

Οι τράπεζες είναι γνωστό ότι κατάσχουν καθημερινά εκατοντάδες αυτοκίνητα από ιδιώτες και εμπόρους αυτοκινήτων. Ωστόσο οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, καθώς, σύμφωνα με στέλεχος της αγοράς: «Περισσότερες από 1.500 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πραγματικά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις μηνιαίες υποχρεώσεις τους απέναντι στο προσωπικό αλλά και προς τις τράπεζες.

Μέχρι πρότινος οι τράπεζες βοηθούσαν τον κλάδο με διάφορους τρόπους όπως έγκριση νέων δανείων προς ιδιώτες για αγορά ΙΧ, μεταφορά οφειλών για τους επαγγελματίες, κ.ά.

Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο η στάση τους έχει αλλάξει ριζικά και όπως φαίνεται μέσα στους επόμενους μήνες θα δούμε να μπαίνουν εκατοντάδες λουκέτα ενώ θα κατασχεθούν χιλιάδες αυτοκίνητα!».

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: