ΥΓΕΙΑ: Γρίπη: θα αρρωστήσει 1 στους 3 Έλληνες. – Πανδημία γρίπης πλέον στην Ελλάδα. – Κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο. (10/07/09) – Μετά το φθινόπωρο τα εμβόλια.


Πανδημία της νέας γρίπης πλήττει πλέον τη χώρα μας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα διαρκέσει από ένα έως δύο χρόνια και στο διάστημα αυτό αναμένεται να νοσήσει ο ένας στους τρεις ή, αν επικρατήσει το χειρότερο σενάριο, περίπου οι μισοί Έλληνες.

Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος: «Ο ιός της γρίπης έχει περάσει πλέον στον γενικό πληθυσμό με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στις νεώτερες ηλικίες – έως τα 30- και περιμένουμε να πλήξει το επόμενο τρίμηνο το 33% του πληθυσμού». Ποσοστό που, όπως είπε, μπορεί να φτάσει και το 54% σε περίπτωση ενός εξαιρετικά μολυσματικού ιού, κάτι που θα φανεί το επόμενο δίμηνο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν και θανατηφόρα κρούσματα. Έως χθες είχαν διαπιστωθεί 216 συνολικά κρούσματα και οι 93 ασθενείς έχουν ιαθεί πλήρως.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι το 78% των κρουσμάτων είναι ταξιδιώτες, ωστόσο επισήμανε ότι «τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν και μαζί με αυτά αλλάζει σταδιακά και η στρατηγική αντιμετώπισης». Όπως είπε:

1Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μία αύξηση της δευτερογενούς μετάδοσης του ιού. Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες νοσούν, ύστερα από επαφή με τουρίστες. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μετάδοσης του ιού στην κοινότητα. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι ο ιός θα μεταδίδεται από τον ένα κάτοικο της χώρας στο άλλον, χωρίς κάποιος από αυτούς να έχει ταξιδεύσει στο εξωτερικό ή να έχει έρθει σε επαφή με ξένο.

2Ανιχνεύονται μεμονωμένα περιστατικά στα οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί η πηγή μετάδοσης του ιού με σαφήνεια. Μέχρι χθες το πρωί, τα κρούσματα αυτά ήταν 22.

3Συναντούμε μικρο-επιδημίες και συναθροίσεις κρουσμάτων σε ομάδες ταξιδιωτών.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, η ανεξέλεγκτη αύξηση των ασθενών θα οδηγήσει σε αλλαγή στρατηγικής από την πλευρά του υπουργείου και θα εγκαταλειφθεί η προσπάθεια περιορισμού της διασποράς της νόσου. Αυτό σημαίνει ότι θα παρακολουθούνται οι συνέπειες της γρίπης και τα σοβαρά νοσηλευόμενα περιστατικά, δηλαδή δεν θα αντιμετωπίζονται ατομικά οι περιπτώσεις που σήμερα ιχνηλατούνται. Η θεραπεία και η χρήση φαρμάκων έχουν ήδη περιοριστεί στα πολύ σοβαρά περιστατικά.

Ο εμβολιασμός κατά της νέας γρίπης θα αρχίσει το φθινόπωρο (τα πανδημικά εμβόλια θα είναι διαθέσιμα μεταξύ 8 Οκτωβρίου του 2009 και του Φεβρουαρίου 2010) μόλις δοθεί η τυπική άδεια. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 4 εκατομμύρια Έλληνες θα εμβολιαστούν.

Στις ομάδες προτεραιότητας ανήκουν τα παιδιά (ενός έτους και άνω), οι μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο), οι νέοι έως 30 ετών, οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών, ασθενείς με χρόνια νοσήματα ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, οι επαγγελματίες υγείας και οι επαγγελματίες που ασχολούνται με πουλερικά… Ο εμβολιασμός θα γίνεται σε σχολεία και ειδικούς δημόσιους χώρους, όπως νομαρχίες και δήμους, οι οποίοι προβλέπονται στο σχέδιο δράσης. Όσοι εμβολιαστούν δεν θα κάνουν παράλληλα και το εποχικό εμβόλιο ενώ, όπως ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Παναγιώτης Μπεχράκης σχετικά με τον πνευμονόκοκκο, όσοι δεν εμβολιαστούν, μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με απλά αντιβιοτικά.

  • Μέτρα αν μεταλλαχθεί

Όσον αφορά τη λήψη μέτρων κοινωνικής απομάκρυνσης (όπως κλείσιμο σχολείων και δημοσίων υπηρεσιών), ο υπουργός είπε ότι τέτοια μέτρα θα ληφθούν μόνο σε περίπτωση μετάλλαξης του ιού. Όπως ανέφερε, σε χώρες όπου υπάρχει εκτεταμένη διασπορά της νόσου όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Αγγλία και η Δανία έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια περιορισμού της διασποράς της νόσου και η θεραπεία και η χρήση των φαρμάκων έχει περιοριστεί μονάχα σε πολύ σοβαρά περιστατικά. «Οδηγούμεθα στην Ευρώπη, και βεβαίως στην Ελλάδα, σε αντίστοιχη αντιμετώπιση της κατάστασης από τη στιγμή που θα υπάρξει εκτεταμένη διασπορά στην κοινότητα», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

ΚΑΤΩ ΤΩΝ 30 ΕΤΩΝ

Τα περισσότερα κρούσματα είναι στις ηλικίες έως 30 ετών. Από τους 216 ασθενείς οι 93 έχουν ιαθεί


  • Είκοσι νέα κρούσματα χθες

Ο ΙΟΣ εξακολουθεί να είναι γενετικά σταθερός και όπως τόνισε ο υπουργός «κύρια θεραπεία γι΄ αυτήν τη γρίπη παραμένει η παραμονή και η ανάπαυση στο σπίτι, η λήψη άφθονων υγρών για να μην υπάρχει αφυδάτωση, η χρήση αντιπυρετικών και αναλγητικών για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων».

Καταλήγοντας ο υπουργός Υγείας δήλωσε: «Απαιτείται ψυχραιμία, σύνεση και βέβαια όχι πανικός.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα ατομικά μέτρα υγιεινής, να αποφεύγονται οι χώρους συνάθροισης και οι επαφές με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα – βήχα και φτέρνισμα».

Χθες πάντως καταγράφηκαν 20 επιπλέον κρούσματα της νέας γρίπης στη χώρα μας. Η πλειονότητα των ασθενών είναι νέοι έως 30 ετών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας: «Η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Αν και η νέα γρίπη έχει λάβει χαρακτήρα πανδημίας και είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα κρούσματα, επισημαίνεται ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια».


Άρχισε και επισήμως η πανδημία της γρίπης στην χώρα μας. Ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος επιβεβαίωσε σήμερα πως ο ιός Η1Ν1 έχει πλέον περάσει στον γενικό πληθυσμό, αν και προς το παρόν η διασπορά του είναι μικρή.

Ωστόσο πρόσθεσε πως μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, και εφ’ όσον η εξέλιξη της πανδημίας συνεχιστεί ως έχει, είναι πολύ πιθανό να έχουν προσβληθεί ένας στους τρεις Έλληνες. Αν, όμως, συμβεί μετάλλαξη του ιού προς το χειρότερο, μπορεί να έχει προσβληθεί ποσοστό έως 54% του πληθυσμού.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Αβραμόπουλος εξήγησε πως τα παραπάνω αποτελούν «εκτιμήσεις και προβλέψεις της Παγκόσμιας Επιστημονικής Κοινότητας. Βασίζονται σε στατιστικά στοιχεία, βασίζονται σε συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα».

Όπως είπε, από τα 201 κρούσματα που ανιχνεύτηκαν έως σήμερα στις 8 το πρωί στη χώρα μας, το 78% είναι σε ταξιδιώτες. Ωστόσο, πρόσθεσε πως αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνονται από τους ταξιδιώτες (δευτερογενής μετάδοση), αλλά και ο αριθμός εκείνων που νοσούν δίχως να μπορεί να εντοπιστεί η πηγή της μολύνσεώς τους.

Είναι ενδεικτικό πως με βάση τα σημερινά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Προλήψεως Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ), τα «ορφανά» κρούσματα της νέας γρίπης – δηλαδή εκείνα για τα οποία παραμένει μυστήριο πως και που μολύνθηκαν – ανέρχονται σε 22 από 12 που ήταν έως την περασμένη Παρασκευή.

Ο υπουργός Υγείας είπε επίσης πως η νόσος προσβάλλει κυρίως άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών και δεν απέκλεισε να καταγραφούν θάνατοι στη χώρα μας εξαιτίας της.

Πόσο μπορεί να διαρκέσει η πανδημία; Από 12 έως 15 μήνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, αλλά δεν αποκλείεται να διαρκέσει έως και 2 χρόνια.

Από Οκτώβριο ο εμβολιασμός

Ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε πως από τον Οκτώβριο αναμένεται να αρχίσει ο εμβολιασμός κατά της νέας γρίπης.

Συνολικά, θα εμβολιαστούν 4 εκατομμύρια άνθρωποι στην χώρα μας: τα παιδιά ηλικίας άνω του 1 έτους και οι μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων (ουσιαστικά μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και νέοι ηλικίας έως 30 ετών), όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Προτεραιότητα, όμως, έχουν οι επαγγελματίες της Υγείας, οι κτηνοτρόφοι και οι ομάδες του πληθυσμού που εμπλέκονται με ασθενείς.

Ο εμβολιασμός γίνεται σε δύο δόσεις, ενώ η χώρα μας έχει παραγγείλει συνολικώς 8 εκατομμύρια δόσεις στις πέντε πολυεθνικές εταιρείες που παρασκευάζουν το εμβόλιο.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Γιάννης Πιερρουτσάκος εξήγησε πως το πανδημικό εμβόλιο δεν θα διατίθεται από τα φαρμακεία, αλλά οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και σε άλλους χώρους που προβλέπονται από το εθνικό σχέδιο δράσης κατά της πανδημίας.

Σταθερός ο ιός

Τα καλά νέα είναι ότι προς το παρόν ο ιός Η1Ν1 είναι γενετικά σταθερός – μόνον τρία περιστατικά σε όλο τον κόσμο (σε Δανία, Ιαπωνία και μια Αμερικανίδα στο Χονγκ Κονγκ) έχουν αναπτύξει αντοχή στο ένα από τα δύο αντιϊικά φάρμακα που τον καταπολεμούν.

Ωστόσο, η εξάπλωσή του είναι ραγδαία και πλέον σε χώρες με χιλιάδες κρούσματα – όπως οι ΗΠΑ και η Δανία – έχει εγκαταλειφθεί κάθε προσπάθεια αναχαίτισής του.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν χορηγούνται πλέον αντιϊικά φάρμακα για προληπτικούς λόγους, όπως γινόταν έως πρότινος, αλλά μόνον για θεραπευτικούς – εάν και εφ’ όσον όμως το απαιτεί η κατάσταση ενός ασθενούς, διότι αν η συμπτωματολογία του είναι ήπια, υποβάλλεται στην απλή αγωγή που συνιστάται για την κοινή, εποχιακή γρίπη.

Τι πρέπει να κάνουμε

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως τα καλύτερα όπλα εναντίον της νέας γρίπης είναι η σύνεση, η ψυχραιμία και η τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Οι κανόνες αυτοί είναι οι εξής, σύμφωνα με τους ειδικούς:

* Να πλένετε συχνά και καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή να τα καθαρίζετε με διαλύματα που περιέχουν αλκοόλ ή με υγρά αλκοολούχα μαντηλάκια μιας χρήσης.

* Προσπαθήστε να έχετε καλή φυσική κατάσταση – με άλλα λόγια, να κοιμάστε καλά, να περπατάτε καθημερινά, να ελέγξετε το στρες σας, να πίνετε άφθονα υγρά και να τρώτε θρεπτικά τρόφιμα.

* Μην τρίβετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας με γυμνά χέρια.

* Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντιλο μιας χρήσης όταν φταρνίζεστε ή βήχετε και να το πετάτε αμέσως μετά στα σκουπίδια.

* Να αποφεύγετε την στενή επαφή με άρρωστους ανθρώπους.

Όσοι νοσήσουν και όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, πρέπει να λάβουν πρόσθετα μέτρα:

* Όσοι εμφανίζουν συμπτώματα όμοια με αυτά της νέας γρίπης (δηλαδή πυρετό με βήχα ή πονόλαιμο), πρέπει να θέτουν τον εαυτό τους σε κατ΄ οίκον περιορισμό για επτά ημέρες έπειτα από την εκδήλωση των συμπτωμάτων τους.

* Όσοι διατρέχουν αυξημένη κίνδυνο επιπλοκών, εάν μολυνθούν με τον ιό της νέας γρίπης, να αποφεύγουν τις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους, καθώς και τα φιλιά και τις αγκαλιές με άτομα που επιστρέφουν από το εξωτερικό ή έχουν έρθει σε επαφή με ταξιδιώτες. Αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών διατρέχουν οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, οι έγκυοι και οι ηλικιωμένοι.

Πάντως, η συμβουλή «όχι αγκαλιές και φιλιά με ταξιδιώτες» δεν θα έβλαπτε να ακολουθηθεί από όλους και όχι μόνον απ’ όσους κινδυνεύουν να παρουσιάσουν επιπλοκές…


Πηγή : Web Only

Σχετικά Άρθρα

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: