Τριπλό χαράτσι για τους ημιυπαίθριους. – Οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν περισσότερο ΕΤΑΚ, δημοτικά τέλη και φόρο μεταβίβασης.


Γιώργος Σουφλιάς: «Δεν μπορεί η Βουλή να νομοθετεί με τη δαμόκλειο σπάθη του Συμβουλίου της Επικρατείας... Δεν μπορεί να είναι μπαμπούλας εδώ μέσα... Πρέπει να γίνει Συνταγματικό Δικαστήριο και να φύγει αυτό το ΣτΕ...»

Τριπλό χαράτσι επιφυλάσσει η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων σε περίπου δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με τη ρύθμιση του ΥΠΕΧΩΔΕ που συζητήθηκε χθες στη Βουλή.

O υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς έκανε γνωστό, στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίμαχης τροπολογίας, πως για τους τακτοποιούμενους χώρους (ημιυπαίθριοι, υπόγεια, αποθήκες που έχουν αλλάξει χρήση γης) οι πολίτες θα πληρώσουν το 10% της αντικειμενικής τους αξίας για την τακτοποίηση, αλλά και περισσότερο Ενιαίο Τέλος Ακινήτου (ΕΤΑΚ) και δημοτικά τέλη, αφού θα αυξηθεί το εμβαδόν του ακινήτου. Επίσης θα χρειασθεί να πληρώσουν και ένα επιπλέον ποσόν όταν πρόκειται να το μεταβιβάσουν. Οι ρυθμίσεις πάντως έχουν προκαλέσει ήδη αντιδράσεις.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση τακτοποιούνται και μεταβιβάζονται όσα έχουν νόμιμη οικοδομική άδεια και παράλληλα «προχωράμε στην αποτροπή για το μέλλον τέτοιων παραβάσεων», είπε ο υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε πως ο χώρος που θα υπαχθεί στη ρύθμιση δεν μπορεί να μπει ως υποθήκη για τη χορήγηση δανείου αλλά ούτε και να υπολογιστεί ως επιπλέον ποσοστό στο εμβαδόν του οικοπέδου.

-50% για πολύτεκνους
Την ίδια στιγμή ανακοίνωσε πως για τους πολύτεκνους η εισφορά για την τακτοποίηση μειώνεται κατά 50% και ξεκαθάρισε- παρά τις επίμονες προσπάθειες βουλευτών της Ν.Δ. και ιδιαίτερα του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννη Τραγάκη- ότι στη ρύθμιση δεν πρόκειται να συμπεριληφθούν οι σοφίτες και τα πατάρια στα καταστήματα επειδή- όπως είπε- «είναι επιφάνειες που δεν έχουν οικοδομική άδεια». «Δεν τα νομιμοποιούμε, αλλά νομοθετούμε την έννοια της τακτοποίησης» σημείωσε ο Γιώργος Σουφλιάς και συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί όμως αυτή η επιφάνεια να έχει μερίδιο στο οικόπεδο… Θα μεταβιβάζεται διά συμβολαίων ό,τι έχει οικοδομική άδεια, άρα θα γραφτεί στα συμβόλαια πως είναι ημιυπαίθριος χώρος που άλλαξε χρήση βάσει του νόμου τάδε και θα περιγράφεται το ακίνητο. Βεβαίως ο ιδιοκτήτης αφού εκμεταλλεύεται το τακτοποιημένο ακίνητο ως χρήση θα πληρώνει ΕΤΑΚ, αλλά όχι αναδρομικά».

Ακόμη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν δέχθηκε το αίτημα βουλευτών να δοθεί παράταση για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων και ξεκαθάρισε ότι η ρύθμιση αφορά όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν μέχρι τις 2 Ιουλίου 2009 και πως στις νέες οικοδομές θα υπάρξουν περιορισμοί ώστε να αποτρέπεται η μετατροπή των υπογείων και των ημιυπαίθριων χώρων σε δωμάτια.

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή
Η συζήτηση πάντως στη Βουλή σημαδεύτηκε από υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης, καθώς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν δριμύτατα την κυβέρνηση λέγοντας ότι εμπαίζει τους πολίτες προωθώντας «φοροεισπρακτικά μέτρα εις βάρος των χαμηλότερων στρωμάτων με σκοπό να τους αποσπάσει 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2010». Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε το μέτρο «αποσπασματικό με εισπρακτικό περιεχόμενο» και προειδοποίησε ότι η διάταξη θα προσκρούσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ: «Δεν μπορεί η Βουλή να νομοθετεί με τη δαμόκλειο σπάθη του Συμβουλίου της Επικρατείας… Εμείς νομοθετούμε στη Βουλή και το ΣτΕ ακολουθεί τον δρόμο για τον οποίο είναι φτιαγμένο… Δεν μπορεί να είναι μπαμπούλας εδώ μέσα… Πρέπει να γίνει Συνταγματικό Δικαστήριο και να φύγει αυτό το ΣτΕ… Βλέπουμε συνεχώς το Σύνταγμα ν΄ αλλάζει σαν λάστιχο…», είπε σε έντονο ύφος ο κ. Γ. Σουφλιάς. Και κατηγόρησε την αντιπολίτευση λέγοντας ότι «παίρνει στον λαιμό της τους ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων οι οποίοι κινδυνεύουν, εάν δεν τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα, να πληρώσουν το 30%, το πρόστιμο για τη διατήρηση του αυθαιρέτου ημιυπαίθριου και το 5% κάθε χρόνο από τότε που το κατασκεύασαν…». Κατά και η Αριστερά
Κατά της ρύθμισης τάχθηκαν και τα κόμματα της Αριστεράς. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΚΚΕ Νίκου Μοραΐτη και του ΣΥΡΙΖΑ Σοφίας Αμανατίδου- Πασχαλίδου, ενώ επιφυλάξεις διατύπωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.

Παράλληλα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έκανε γνωστό ότι για τους παραβάτες θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, στους οποίους θα πάρουν μέρος εκτός από τα κλιμάκια της Πολεοδομίας και υπάλληλοι της Εφορίας, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του για το νομοσχέδιο του υπουργού Τουρισμού Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου, που ψηφίσθηκε πρόσφατα από τη Βουλή και προβλέπει τη λειτουργική τακτοποίηση ξενοδοχειακών καταλυμάτων που έχουν πολεοδομικές παραβάσεις. Κι αυτό γιατί- όπως είπε- η δική του θέση ήταν πως θα μπορούσε να γίνει η λειτουργική τακτοποίηση μόνον σε νόμιμα κτίσματα που έχουν αλλάξει χρήση.

ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ

Η ρύθμιση θα αφορά τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν μέχρι τις 2 Ιουλίου 2009 και στις νέες οικοδομές θα υπάρξουν περιορισμοί


Η τακτοποίηση καθιστά το ακίνητο αυθαίρετο

ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ τους στην τροπολογία του ΥΠΕΧΩΔΕ για την τακτοποίηση των παράνομα κλειστών ημιυπαίθριων χώρων εκφράζουν οι συμβολαιογράφοι. «Η μεταβολή της χρήσης κτιρίου ή μέρους αυτού καθιστά το ακίνητο αυθαίρετο και συνεπάγεται την εφαρμογή των διατάξεων για τις αυθαίρετες κατασκευές. Με το προτεινόμενο μέτρο της τακτοποίησης, οι ημιυπαίθριοι και λοιποί χώροι (υπόγεια, πιλοτές) δεν νομιμοποιούνται ούτε εξαιρούνται της κατεδαφίσεως, ουδεμία δε μεταβολή επέρχεται στη σχετική νομοθεσία», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε χθεσινή ανακοίνωση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών- Πειραιώς.

Σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους:

«Με το έως τώρα ισχύον ελληνικό, συνταγματικό και κοινοτικό νομοθετικό πλαίσιο, η προτεινόμενη τροπολογία, δηλαδή η ενώπιον της αρμόδιας υπηρεσίας, υποβολή εκ μέρους τού ιδιοκτήτη ακινήτου δήλωση περί μεταβολής της χρήσης τού ημιυπαίθριου χώρου (ή των χώρων υπογείων, πιλοτών κ.λπ.) καθιστά αδύνατη και συνεπώς μη νόμιμη τη μεταβίβασή τους με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιαδήποτε αιτία».

//

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: