Βρήκαν το ελιξίριο της ζωής στο Νησί του Πάσχα! Ουσία από το έδαφός του αυξάνει το προσδόκιμο ζωής έως 38%.

TΗΕ ΙΝDΕΡENTENT , Του Μichael ΜcCarthy


Streptomyces hygroscopicus.   Η ραπαμυκίνη είναι προϊόν του  βακτηρίου που ανακαλύφθηκε  στο Νησί του Πάσχα

Ραπαμυκίνη. Κρατήστε αυτό το όνομα. Η Ιστορία ίσως γράψει κάποια ημέρα πως από αυτήν άρχισαν όλα και έγινε πραγματικότητα το ελιξίριο της ζωής. Μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων σε ποντίκια έδειξε πως η φαρμακευτική αυτή ουσία, που έχει τις ρίζες της στο Νησί του Πάσχα, μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής έως και κατά 38%
Η ραπαμυκίνη είναι προϊόν ενός βακτηρίου (Streptomyces hygroscopicus) που ανακαλύφθηκε στην αρχή της δεκαετίας του 1970, σε ένα δείγμα εδάφους από το απομονωμένο και μυστηριώδες Νησί του Πάσχα. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως αντιμυκητιακός παράγοντας, σύντομα όμως διαπιστώθηκε πως είχε ισχυρές ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες και έγινε έτσι ένα πολύτιμο εργαλείο εναντίον της απόρριψης των μοσχευμάτων.

Κάποια στιγμή, οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης σε πειράματα με τρία είδη κατώτερων οργανισμών (μύκητες, νηματώδεις σκώληκες και μύγες των καρπών) πως καθυστερεί τη διαδικασία της γήρανσης. Τώρα όμως διαπιστώνεται πως επηρεάζει τη διαδικασία της γήρανσης και στα ποντίκια- πρώτη φορά που έχει επιτευχθεί κάτι τέτοιο σε θηλαστικό με φαρμακολογική παρέμβαση.

Οι ερευνητές
Ομάδα 14 ερευνητών από τρία ιδρύματα ερευνών, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Χάρισον από το Εργαστήριο Τζάκσον του Μέιν, χορήγησαν ραπαμυκίνη σε ποντίκια ηλικίας 20 μηνών- περίπου 60 ετών στα ανθρώπινα χρόνια. Η ουσία κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τόσο τη μέση όσο και τη μέγιστη διάρκεια της ζωής τους. Πιο συγκεκριμένα, η μέγιστη διάρκεια ζωής τους αυξήθηκε από τις 1.094 ημέρες στις 1.245 ημέρες για τα θηλυκά ποντίκια, και από τις 1.078

στις 1.179 ημέρες για τα αρσενικά· το προσδόκιμο ζωής τους, λοιπόν, αυξήθηκε κατά 38% για τα θηλυκά και κατά 28% για τα αρσενικά.

  • Η γήρανση

Τόσο στους κατώτερους οργανισμούς στους οποίους είχε δοκιμαστεί νωρίτερα ό σο και στα ποντίκια, η ραπαμυκίνη επηρέασε τη γήρανση με τον ίδιο τρόπο: διαταράσσοντας την επίδραση ενός ενζύμου ονόματι ΤΟR, το οποίο ρυθμίζει την ανάπτυξη των κυττάρων. «Είναι άραγε αυτό το πρώτο βήμα προς ένα φάρμακο εναντίον της γήρανσης του ανθρώπου;», αναρωτήθηκαν μέσω της επιθεώρησης Νature δύο από τους επιφανέστερους ειδικούς στον τομέα της γήρανσης, ο Ματ Κίμπερλεϊν και ο Μπράιαν Κένεντι από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ. «Παρά το ότι η επιμήκυνση του ανθρώπινου προσδόκιμου ζωής με ένα χάπι παραμένει προς το παρόν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας», επισήμαναν, «τα αποτελέσματα της έρευνας προσφέρουν λόγους για αισιοδοξία πως ακόμα και κατά τη μέση ηλικία υπάρχει χρόνος να επηρεαστεί η διαδικασία της γήρανσης». Αμφότεροι, βέβαια, προειδοποιούν πως κανείς δεν πρέπει να αρχίσει να λαμβάνει ραπαμυκίνη με την ελπίδα να επιμηκύνει τη ζωή του: «Οι ανοσοκατασταλτικές ιδιότητές της είναι επαρκής λόγος να μείνει κανείς μακριά».


Η «μυστηριώδης νήσος» με μια ματιά

● ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ έχει έκταση 64 τετραγωνικά μίλια. Είναι το πιο απομονωμένο κατοικημένο νησί στον κόσμο ● ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΩΚΕΑΝΟ, 2.180 μίλια δυτικά της κοντινότερης ηπείρου- της Νότιας Αμερικής- και 1.290 μίλια μακριά από το κοντινότερο κατοικημένο νησί. Ανήκει στη Χιλή ●ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΓΝΩΣΤΟ για τα τεράστια μονολιθικά αγάλματα, τα Μοάι, κάποια από τα οποία ζυγίζουν ακόμα και 80 τόνους ●ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΔΙΑΤΥΠΩΘΗΚΑΝ διάφορες εξωφρενικές θεωρίες για την προέλευσή τους, με αποκορύφωμα εκείνη του Έρικ φον Ντένικεν, τη δεκαετία του 1960, ότι τα μνημεία κατασκευάστηκαν από εξωγήινους που έχασαν τον δρόμο τους και έκαναν με τον τρόπο αυτό σινιάλο να έρθει βοήθεια… ●ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ- ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΤΕΡΟ- ΣΕΝΑΡΙΟ υποστηρίζει ότι τα Μοάι κατασκευάστηκαν από έναν χαμένο πια πολιτισμό- οι πρώτοι Πολυνήσιοι άποικοι εγκαταστάθηκαν στο νησί τον 5ο μ.Χ. αι.που προκάλεσε την αυτοκαταστροφή του αποψιλώνοντας πρώτα τα δάση, τη χλωρίδα και την πανίδα του νησιού ●ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΝΟΜΑ του Νησιού του Πάσχα οφείλεται στο γεγονός ότι ανακαλύφθηκε από τον Ολλανδό εξερευνητή Γιάκομπ Ρόγκεβεν την Κυριακή του Πάσχα το 1722.

●ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ γνωστό πολυνησιακό όνομάτου πιστεύεται πως είναι Τε Πίτο Ο Τε Χένουα- «Ομφαλός της Γης». Τον 19ο αιώνα, ναύτες από την Ταϊτή το ονόμασαν Ράπα Νούι, εξ ου και η ονομασία ραπαμυκίνη

//

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: