Φωτιές και ξύλο για τα σκουπίδια. – Φωτιές, πετροπόλεμος και συλλήψεις στο Γραμματικό για τον νέο ΧΥΤΑ.


Φωτιές άναψαν χθες τα σκουπίδια στο Γραμματικό. Κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ ήρθαν στα χέρια με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις όταν προσπάθησαν να εμποδίσουν τα μηχανήματα του εργολάβου να μπουν στον χώρο για να αρχίσουν οι εργασίες. Ως αποτέλεσμα, έπιασε φωτιά σε διάσπαρτα σημεία στο Σέσι από πυρπολημένα αυτοκίνητα και τη χρήση δακρυγόνων…

Τα επεισόδια διήρκεσαν γύρω στις τέσσερις ώρες. Οι κάτοικοι είχαν σκάψει το οδόστρωμα με μηχανήματα για να μην μπορούν να προσεγγίσουν τα σκαπτικά μηχανήματα και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας συνελήφθησαν 4 κάτοικοι και τραυματίστηκαν 4 αστυνομικοί. Χθες το βράδυ ο πρόεδρος της κοινότητας Γραμματικού κ. Νικόλαος Κούκης οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, αφού προηγουμένως είχε μεταβεί συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων στο νοσοκομείο.

Η χωροθέτηση για τη δημιουργία ΧΥΤΑ σε Γραμματικό, Κερατέα και Φυλή έχει γίνει από το 2003, αλλά τα έργα έχουν μείνει στα χαρτιά εξαιτίας των αντιδράσεων. Πλέον η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει 250 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε., τα οποία προορίζονταν για την ανάπτυξη των υποδομών διαχείρισης. Ο εργολάβος εγκαταστάθηκε τελικά με την παρουσία εισαγγελέα, εφόσον αν αυτό δεν γινόταν θα εξέπνεαν οι προθεσμίες και υπήρχε κίνδυνος να χαθούν μόνο για τις εργασίες 17 εκατ. ευρώ.

Οι κάτοικοι από την πλευρά τους, αφού έχασαν την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υποστηρίζουν ότι οι περιβαλλοντικοί όροι για τις εγκαταστάσεις έχουν λήξει από τον Οκτώβριο του 2008 και ότι δεν έχει τεθεί ποτέ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ζήτημα των αποζημιώσεων. Από την Περιφέρεια απαντούν ότι θα αποζημιωθούν μόνο όσοι έχουν τίτλους, αφού οι περιοχές είναι δασικές.

  • Διεθνής διαγωνισμός

Οι αντιδράσεις των κατοίκων στο Γραμματικό και την Κερατέα εκτιμάται ότι μπορεί να ανακόψουν την έναρξη των διαδικασιών για τη δημοπράτηση της κατασκευής 5 εργοστασίων- συνολικού κόστους από 349 έως 395 εκατ. ευρώ- στην οποία προβαίνει ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, μέσω των οποίων θα γίνεται η ολοκληρωμένη διαχείριση 6.500 τόνων σκουπιδιών που παράγονται καθημερινά στην Αττική.

Ο διεθνής διαγωνισμός αναμένεται να αρχίσει μετά το φθινόπωρο. Μέχρι σήμερα προκρίθηκαν τα σχέδια για την κατασκευή τριών εγκαταστάσεων στον χώρο της Φυλής και η κατασκευή δύο μονάδων Βιολογικής Ξήρανσης στο Γραμματικό και την Κερατέα.

6 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ

Από το 2003 έχουν παγώσει τα σχέδια για τους νέους ΧΥΤΑ και πλέον κινδυνεύουν να χαθούν για την Ελλάδα 250 εκατ. ευρώ

//

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: