ΚΑΥΣΙΜΑ: Ταμειακές ως τον Δεκέμβριο(2009) στα πρατήρια. – Ψηφίζεται άμεσα η σχετική διάταξη- Εξαγγελίες για τηλεμετρητές ρεύματος σε όλα τα νέα κτίρια.

Ταμειακές μηχανές θα είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν από τον προσεχή Δεκέμβριο τα πρατήρια βενζίνης .

Ως το τέλος του χρόνου θα έχουν εγκατασταθεί ταμειακές μηχανές στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης που διευκρίνισε ότι με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή «στο πρώτο νομοσχέδιο που θα είναι τεχνικά δυνατόν», θα προβλέπεται η υποχρέωση των πρατηριούχων να τοποθετήσουν μέσα σε έξι μήνες ταμειακές μηχανές μαζί με σύστημα εισροών-εκροών και επίσης η δυνατότητα των ΚΕΔΑΚ να κάνουν εκτός από ελέγχους για νοθεία στα καύσιμα και κοστολογικούς ελέγχους «έτσι ώστε να αποκαλύπτονται αυτοί που αισχροκερδούν» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι οι αυτόματοι πωλητές καυσίμων σε 24ωρη βάση ήδη είναι πολιτική του κράτους. «Εχει υπογραφεί η απόφαση από εμένα και ισχύει» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία σε λίγα μεγάλα πρατήρια της Αθήνας για εγκατάσταση αυτόματων πωλητών. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η οποία είχε αντικείμενο την εξοικονόμηση ενέργειας, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι για τα νοικοκυριά προβλέπεται η εγκατάσταση ειδικών ψηφιακών μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που θα αντικαταστήσουν υποχρεωτικά για τις καινούργιες οικοδομές τους αναλογικούς μετρητές ρεύματος, τις λεγόμενες «χελώνες». Η ρύθμιση θα περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο για την εξοικονόμηση που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

Για περισσότερη εξοικονόμηση ρεύματος θα εκδίδονται αναλυτικά τιμολόγια και ενημερωτικά έντυπα από τις ενεργειακές εταιρείες ώστε να γνωρίζει ο πελάτης την κατανάλωσή του και να μπορεί εφόσον επιθυμεί να τη ρυθμίζει ανάλογα (για παράδειγμα να κάνει χρήση νυκτερινού ρεύματος). Εκτός από τις νέες οικοδομές, ακόμη και σε περιπτώσεις πλήρους ανακαίνισης προβλέπεται ότι θα εγκαθίστανται μόνο ειδικοί ψηφιακοί μετρητές με σύστημα τηλεμέτρησης.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα υλοποίησης ενεργειακών επενδύσεων σε κτίρια, χωρίς να καταβάλλει χρήματα ο ιδιοκτήτης. Ειδικότερα, με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία αγοράς ενεργειακών υπηρεσιών μέσω χρηματοδότησης από τρίτους σε ενεργειακά έργα, θα μπορεί μια εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών να απευθύνεται σε καταναλωτές για την υλοποίηση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας. Οι επενδύσεις αυτές δεν θα πληρώνονται από τον καταναλωτή, αλλά θα χρηματοδοτούνται από το οικονομικό όφελος που θα προκύπτει από τη μείωση π.χ. του λογαριασμού της ΔΕΗ. Ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει το ίδιο ακριβώς τιμολόγιο για ένα διάστημα ώστε να γίνει απόσβεση της επένδυσης, εν τω μεταξύ τη διαφορά θα καρπούται η ενεργειακή εταιρεία για να βγάλει τα χρήματα που έχει επενδύσει. Μετά την αποπληρωμή της επένδυσης ο καταναλωτής θα κερδίζει το σχετικό όφελος από την εξοικονόμηση ενέργειας.

Το σχέδιο νόμου θεσμοθετεί ως εθνικό στόχο εξοικονόμησης ενέργειας το 9% ως το 2016. Για το Δημόσιο προβλέπεται η θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης στις προμήθειες εξοπλισμού ακόμη και για τις μεταφορές (π.χ. υβριδικά αυτοκίνητα), ενώ οι προμήθειες που δεν θα συμφωνούν με τις προδιαγραφές δεν θα θεωρούνται δημόσια δαπάνη.

Εξάλλου, προωθείται η ίδρυση «πράσινου ταμείου» που θα ενισχύει τις δραστηριότητες εξοικονόμησης ενέργειας και θα χρηματοδοτείται από τον κύκλο εργασιών της ενεργειακής επιθεώρησης. Το κόστος ενεργειακής επιθεώρησης σε κατοικίες θα είναι 1 ευρώ ανά τετραγωνικό ενώ για μεγαλύτερους χώρους (π.χ. εμπορικά κέντρα) το κόστος θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Τέλος, προβλέπεται η αλλαγή της νομικής υπόστασης του ΣΕΕΣ σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, που θα χρηματοδοτείται με ετήσια εισφορά από τις ενεργειακές εταιρείες.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: