ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤ: Διαδικτυακή θεραπεία σώζει από τις αϋπνίες.

ΣΙΚΑΓΟ Για τους πάσχοντες από αϋπνίες, η λύση που θα τους χαρίσει και πάλι ήσυχες νύχτες ίσως κρύβεται στο Ιnternet! Ειδικοί του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια ανέπτυξαν μια διαδικτυακή θεραπεία η οποία δείχνει τον δρόμο για την… αγκαλιά του Μορφέα. Το λογισμικό που δημιούργησαν οι αμερικανοί ειδικοί ονομάζεται Sleep Ηealthy Using the Ιnternet (SΗUΤi) και αφορά ένα εξατομικευμένο διαδραστικό πρόγραμμα που αλλάζει την καθημερινότητα του χρήστη, χαρίζοντάς του τελικώς τον ύπνο.

Στόχος των επιστημόνων από τη Βιρτζίνια ήταν να βρουν μια οικονομικότερη λύση σε σύγκριση με την επίσκεψη στον γιατρό για την αντιμετώπιση της αϋπνίας. Η διαδικτυακή θεραπεία που εφάρμοσαν διαρκεί συνολικά εννέα εβδομάδες. Μέσα σε αυτό το διάστημα το λογισμικό δίνει συμβουλές- για την ακριβή ώρα ύπνου που πρέπει να ακολουθεί το άτομο καθημερινά, για τις συνήθειες του ύπνου του μέσα στην ημέρα- μέσω ιστοριών, κουίζ και παιχνιδιών.

Οι ερευνητές μελέτησαν 45 ενηλίκους με ήπιο πρόβλημα αϋπνίας, 22 εκ των οποίων ακολούθησαν την πρωτοποριακή διαδικτυακή θεραπεία.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Αrchives of General Ρsychiatry», οι εθελοντές που ακολούθησαν το SΗUΤi ξυπνούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας λιγότερες φορές και παρέμεναν ξύπνιοι για λιγότερα λεπτά σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Είναι μάλιστα σημαντικό ότι το θετικό αυτό αποτέλεσμα συνεχίστηκε κατά τους επόμενους έξι μήνες από το τέλος της θεραπείας.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: