Σκάνδαλο στο Ιnternational Βaccalaureate -Ελληνας καθηγητής έδινε τα θέματα των εξετάσεων σε ελληνικά σχολεία.

TO BHMA


Σε μεγάλο εκπαιδευτικό και κοινωνικό σκάνδαλο αναμένεται να εξελιχθεί η αποκάλυψη ότι ο διεθνής οργανισμός που δίνει το «πανίσχυρο» Διεθνές Απολυτήριο (Ιντερνάσιοναλ Μπακαλορεά- Ιnternational Βaccalaureate) «μπλοκάρισε» τα αποτελέσματα των εφετινών εξετάσεών του για όλους τους έλληνες μαθητές λόγω διαρροής των θεμάτων προς τη χώρα μας. Το Διεθνές Απολυτήριο προσφέρεται στην Ελλάδα από ένδεκα ιδιωτικά σχολεία (μαζί με τα σχολεία που έχουν ξένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα), από τα οποία τα έξι φέρονται να ενέχονται στο σκάνδαλο διαρροής των εφετινών θεμάτων. Για τη διαρροή κατηγορείται έλληνας καθηγητής ο οποίος εργαζόταν στα γραφεία του διεθνούς οργανισμού που εποπτεύει τη λειτουργία του θεσμού (Ιnternational Βaccalaureate Οrganization- ΙΒΟ), ο οποίος εδρεύει στη Γενεύη. Χθες ο οργανισμός ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες των ελληνικών ιδιωτικών σχολείων ότι τα αποτελέσματα που αφορούν τη χώρα μας προς το παρόν «παγώνουν» για λόγους ασφαλείας. Η είδηση αποκαλύφθηκε χθες το πρωί ύστερα από ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, ενημερώνοντας τους μαθητές τους ότι η έκδοση των αποτελεσμάτων για την Ελλάδα θα καθυστερήσει. Αυτό σημαίνει ότι αν τελικά αποδειχθεί η ύπαρξη διαρροής θεμάτων, οι έλληνες μαθητές των ιδιωτικών σχολείων που παρακολουθούν το πρόγραμμα κινδυνεύουν όχι μόνο να μην μπουν στα πανεπιστήμια «πρώτης γραμμής» που ήταν ο στόχος τους, αλλά και να μην πάρουν καν το απολυτήριο.

Η υπόθεση έχει και την κωμικοτραγική πλευρά της καθώς πρόσβαση στα εφετινά θέματα φαίνεται ότι είχε και μεγάλο φροντιστήριο στους Αμπελοκήπους, το οποίο όπως καταγγέλλουν ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έκανε ιδιαίτερα μαθήματα με βάση τα εφετινά θέματα των εξετάσεων.

Στην Ελλάδα το πρόγραμμα του Διεθνούς Απολυτηρίου προσφέρουν οκτώ ιδιωτικά σχολεία με ……..
ελληνικό πρόγραμμα. Πρόκειται για τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα- Γείτονα, Εκπαιδευτήρια Γείτονα Βάρης, Σχολή Μωραΐτη, Παναγιωτόπουλος, Νέα Γενιά Ζηρίδη, Κολλέγιο Ψυχικού, Εκπαιδευτήρια Δούκα, Ανατόλια Θεσσαλονίκης. Γύρω από τα προγράμματα αυτά στήνεται «χορός εκατομμυρίων», καθώς υπολογίζεται ότι τα ποσά που διαρρέουν στην ιδιωτική εκπαίδευση ξεπερνούν τα 9 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Οι εφετινές εξετάσεις αφορούν περίπου 2.000 μαθητές που έδωσαν τον Μάιο εξετάσεις για να πάρουν το Απολυτήριό τους και να εισαχθούν σε πανεπιστήμια της επιλογής τους στην Ευρώπη και στην Αμερική. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ανακοινώθηκαν για όλες τις χώρες του κόσμου που προσφέρουν το Ιντερνάσιοναλ Μπακαλορεά στις 5 του μήνα. Για την Ελλάδα δεν δόθηκε στη δημοσιότητα καμία είδηση. Οπως έλεγε στο «Βήμα» στέλεχος μεγάλου εκπαιδευτηρίου που παρακολουθεί στενά τα θέματα του Μπακαλορεά, σε αντίστοιχη περίπτωση στο παρελθόν, όπου είχε διαπιστωθεί διαρροή θεμάτων σε σχολεία του Μεξικού, οι εξετάσεις τελικά ακυρώθηκαν για όλους τους υποψηφίους της χώρας.

Το ελληνικό υπουργείο Παιδείας δεν εξέδωσε χθες καμία ανακοίνωση, ούτε παρενέβη στο θέμα. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, καθώς δεν έχουμε καμία ανάμειξη ούτε εμμέσως στις εξετάσεις του Μπακαλορεά» δήλωσε στο «Βήμα» η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κυρία Νίκη Γκοτσοπούλου.

Τ ο βάρος της ευθύνης φαίνεται ότι πέφτει σε συγκεκριμένο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο που εδρεύει στην περιοχή των Σπάτων, στο οποίο και εργαζόταν ως πέρυσι ο έλληνας καθηγητής που συνελήφθη στην Ελβετία. Εκπρόσωπος του σχολείου επιβεβαίωσε, , ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής εργαζόταν στο παρελθόν στο εκπαιδευτήριο αλλά πλέον έχει απομακρυνθεί. Μίλησε για φήμες και τόνισε ότι αν η διαρροή θεμάτων είχε αποδειχθεί, ο διαγωνισμός θα είχε ήδη ακυρωθεί για τα ελληνικά σχολεία. Οπως είναι φυσικό το θέμα διχάζει τους κολοσσούς της ιδιωτικής εκπαίδευσης της χώρας, καθώς εκείνοι που δεν είναι αναμεμειγμένοι στη «μοιρασιά» των θεμάτων και έχουν δεχθεί στα προγράμματά τους παιδιά πολιτικών ή οικονομικών παραγόντων της χώρας, δεν θα δεχθούν να τιμωρηθούν για ένα «έγκλημα» στο οποίο δεν αναμείχθηκαν. Ηδη σήμερα μεγάλο ιδιωτικό σχολείο της Παλλήνης ετοιμάζει εξώδικο κατά του ΙΒΟ στη Γενεύη, ζητώντας να ανακοινωθούν άμεσα τα αποτελέσματα των εφετινών διαγωνισμών που αφορούν τους υποψηφίους του. Η κίνηση αυτή αναμένεται ότι θα επισπεύσει τις εξελίξεις, ενώ σήμερα η διοίκηση του σχολείου από το οποίο φαίνεται ότι ξεκίνησε το πρόβλημα έχει συγκαλέσει γενική συνέλευση όλων των εργαζομένων στα εκπαιδευτικά του προγράμματα.

Σύμφωνα με καταγγελίες της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), οι διαρροές θεμάτων των εξετάσεων του Μπακαλορεά ήταν θέμα που συζητιόταν έντονα τα τελευταία χρόνια στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αλλά εφέτος το πρόβλημα κορυφώθηκε με αποτέλεσμα να επέμβει επισήμως ο οργανισμός που διοργανώνει διεθνώς τις εξετάσεις και να διατάξει επίσημη έρευνα.

«Το μόνο που ξέρω είναι ότι σχολεία του συνδέσμου μας ενημερώθηκαν ότι εφέτος θα υπάρξει μια καθυστέρηση στα αποτελέσματα του Μπακαλορεά που αφορούν την Ελλάδα» λέει σχετικά ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδος κ. Στέλιος Σάββας. «Αν ισχύει η είδηση ότι έχει συλληφθεί συγκεκριμένος καθηγητής που ενεχόταν στο θέμα, χαίρομαι που τον έπιασαν.Τα σχολεία του συνδέσμου μας εφαρμόζουν κάθε χρόνο μέτρα αυστηρότερα από εκείνα του υπουργείου Παιδείας στις πανελλαδικές εξετάσεις.Σε κάθε περίπτωση τάσσονται υπέρ της διαφάνειας και της νομιμότητας σε κάθε εξεταστική διαδικασία».

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: