Ρίχνουν θεμέλια τα προκάτ σπίτια 40% φθηνότερα από τα συμβατικά.


Με μικρά αλλά σταθερά βήματα διεισδύει και στην ελληνική αγορά η λύση των προκατασκευασμένων σπιτιών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εταιρειών του σχετικά νέου για τα ελληνικά δεδομένα κλάδου, τα προκάτ σπίτια αντιστοιχούν σήμερα στο 2% των νέων κατασκευών.

Εκτιμούν δε ότι η συγκεκριμένη αγορά έχει μέλλον, επισημαίνοντας ότι οι προκατασκευές στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες φθάνουν σήμερα μέχρι και σε ποσοστό 15% του συνόλου των νέων κατασκευών.

Δεν είναι δε τυχαίο το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά προκατασκευασμένων σπιτιών «ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια», με τις περισσότερες από αυτές να αντιπροσωπεύουν μοντέλα ξένων οίκων.

Τα προκατασκευασμένα σπίτια- που δεν πρέπει να ταυτίζονται με τα λυόμενα- έχουν μια σειρά συγκριτικά πλεονεκτήματα, με σημαντικότερο αυτό του προκαθορισμένου κόστους που είναι μέχρι και 40% μειωμένο έναντι των συμβατικών. Είναι αυτονόητο ότι αν η εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή του προκατασκευασμένου σπιτιού βρίσκεται μακριά από τον τόπο κατασκευής του, θα υπάρξει επιβάρυνση όσον αφορά το τελικό κόστος και με εκτός έδρας έξοδα που φθάνουν μέχρι και το 15% της τελικής τιμής.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κόστος κατασκευής είναι σαφώς χαμηλότερο από εκείνο των συμβατικών σπιτιών.Για παράδειγμα, για μία ισόγεια κατοικία 50 τ.μ. το κόστος ανέρχεται σε 25.000- δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος κτήσης του οικοπέδου αλλά και της πλατφόρμας (θεμέλια) πάνω στην οποία θα τοποθετηθεί το σπίτι. Κατοικία 60 τ. μ. θα κοστίσει 30.000 ευρώ, 70 τ.μ. 35.000 ευρώ και 110 τ.μ. θα κοστίσει 55.000 ευρώ Στην γκάμα των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των προκατασκευασμένων σπιτιών συμπεριλαμβάνεται και η ταχύτητα παράδοσής τους, που κυμαίνεται από δύο έως και πέντε μήνες ανάλογα με το μέγεθος αλλά και την πολυπλοκότητα της κατασκευής. Για κάποιους μάλιστα στα πλεονεκτήματα αυτά συνυπολογίζονται και η απαλλαγή από το άγχος της κατασκευής αλλά και η ελεγχόμενη ποιότητα κατασκευής, η οποία είναι προκαθορισμένη από την αρχή.

  • Και με δάνειο

Οι επιλογές των σχεδίων ενός προκάτ σπιτιού, αν και είναι σαφώς λιγότερες σε σχέση με τα συμβατικά, εντούτοις δεν είναι λίγες και αφορούν παράλληλα και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν- σιδηρομπετόν ξύλο η μέταλλο. Όπως και στις συμβατικές κατασκευές, ο αγοραστής είναι καλό να κάνει έρευνα αγοράς τόσο για το κόστος όσο και για την αξιοπιστία του κατασκευαστή. Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα δανεισμού, ισχύει ό,τι και στις συμβατικές κατασκευές, με τη μόνη διαφορά ότι οι τράπεζες συνεργάζονται με συγκεκριμένες επιχειρήσεις και όχι με όλες.

  • Λυόμενα ή μόνιμα

Τι είναι όμως αυτό που διαφοροποιεί τα προκατασκευασμένα σπίτια σε σχέση με τα συμβατικά; Κατ΄ αρχάς, ένα προκατασκευασμένο σπίτι μπορεί να είναι είτε λυόμενο είτε μόνιμο. Και στις δύο περιπτώσεις ο τρόπος κατασκευής είναι ο ίδιος, με τα δομικά στοιχεία (τοίχοι κ.λπ.) να κατασκευάζονται στο εργοστάσιο και να μεταφέρονται στη συνέχεια στο οικόπεδο όπου θα κτιστεί το σπίτι… Στη συνέχεια τοποθετούνται επάνω σε πλατφόρμα που έχει ήδη χτιστεί στον χώρο ανέγερσης του σπιτιού. Το κόστος της πλατφόρμας δεν συμπεριλαμβάνεται στην αρχική τιμή και κυμαίνεται από 5.000 έως και 30.000 ευρώ.

Παράλληλα με τα πλεονεκτήματα όμως υπάρχουν και μειονεκτήματα όπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι ένα προκατασκευασμένο σπίτι δεν μπορεί να έχει περισσότερους από τρεις ορόφους.

Ο ΧΡΟΝΟΣ

παράδοσής τους κυμαίνεται από δύο έως πέντε μήνες ανάλογα με το μέγεθος και την πολυπλοκότητα της κατασκευής

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: