Κορυφαίοι έλληνες αρχιτέκτονες προτείνουν…….Μια σημαντική και άκρως ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική έκθεση που υπόσχεται να σας ταξιδέψει στα πιο ωραία σπίτια σε όλη την Ελλάδα. Μην τη χάσετε!

Τόνια Μάκρα
Ψάχνετε τον αρχιτέκτονα που θα σχεδιάσει το σπίτι των ονείρων σας; Ανακαινίζετε παλιά κατοικία ή διαμέρισμα ή απλώς ενδιαφέρεστε για την αρχιτεκτονική, γιατί καλώς πιστεύετε ότι καθορίζει την αισθητική όλων των χώρων της καθημερινής ζωής μας; Τότε σίγουρα θα σας ενδιαφέρει η έκθεση αρχιτεκτονικής με τίτλο «Ελληνική Κατοικία» στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Μονοκατοικία στο Μαρκόπουλο, Τάκης Εξαρχόπουλος και συνεργάτες αρχιτέκτονες.


Στην έκθεση παρουσιάζονται μονοκατοικίες στη πόλη, κατοικίες στα προάστια, πολυκατοικίες πρωτότυπης μορφής, οικιστικά συγκροτήματα, εξοχικά, κατασκευασμένα όλα τα τελευταία χρόνια από αρχιτέκτονες με έδρα την Αθήνα αλλά και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις. Δημιουργοί με προβληματισμούς και αναζητήσεις που δεν ενδίδουν στην τυποποίηση, αλλά φροντίζουν ώστε το ύφος κάθε έργου τους να ταιριάζει στο χαρακτήρα και στο κλίμα της περιοχής όπου χτίζουν και να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του ιδιοκτήτη.

Εξοχική κατοικία στην Άνδρο, αρχιτέκτονας Αγνή Κουβελά. Κατοικία στα Περιβόλια Χανίων, αρχιτέκτονες Αλέξανδρος-Μάριος Νικηφοριάδης και Δανάη Σκαράκη.


Η έκθεση «Ελληνική Κατοικία» διοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και είναι προφανές ότι δεν έχει καμιά σχέση με εμπορικό φόρουμ. Ο πλήρης τίτλος της είναι
«Η Κατοικία από τον 20ό στον 21ο αιώνα» και περιλαμβάνει κάθε είδους κατοικία σε όλη την Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω. Εξαιρετικά δείγματα καλής αρχιτεκτονικής που υπογράφουν πολλά γνωστά και καταξιωμένα ονόματα, καθώς και αρκετοί νέοι δημιουργοί, πολλοί από τους οποίους ζουν και εργάζονται εκτός Αθηνών –κάτι που προσφέρει μεγάλες ελπίδες για μια ευρύτερη εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής σε όλα τα μήκη και πλάτη του τόπου.

Πολυκατοικία στο Παγκράτι, αρχιτέκτονες Πάνος Δραγώνας και Βαρβάρα Χριστοπούλου. Μονοκατοικία στα Εξάρχεια, αρχιτέκτονας Κατερίνα Βαλσαμάκη.


Ακόμα και η πολυκατοικία μπορεί να έχει πρωτότυπη μορφή

Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι τα πρωτότυπα αρχιτεκτονήματα που παρουσιάζονται στην έκθεση δεν είναι αποκλειστικά και μόνον πολυτελείς βίλες σε ακριβά προάστια –πράγμα το οποίο ίσχυε μέχρι πρόσφατα–, αλλά κατοικίες της μεσαίας οικονομικά τάξης, που οικοδομεί το σπίτι της στα αναπτυσσόμενα προάστια. Επίσης, παρουσιάζονται και σύγχρονες πολυκατοικίες –προϊόντα αντιπαροχής– με πολύ ενδιαφέρον και βελτιωμένο ύφος και, τέλος, οικιστικά συγκροτήματα που ανεγείρονται εντός και εκτός των ορίων της πόλης.

Πολυκατοικία στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, αρχιτέκτονας Οδυσσέας Σγουρός. Κάτω: Συγκρότημα 4 εξοχικών κατοικιών στην Αίγινα, αρχιτέκτονας Ματίλντα Μπεράχα. Πολυκατοικία και έκθεση γλυπτικής στα Ιλίσια, αρχιτέκτονας Σοφία Τσιράκη.


Βιοκλιματικός σχεδιασμός

Αρκετά από τα σπίτια έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής από γνωστούς αρχιτέκτονες, οι οποίοι στη δουλειά τους εμπνέονται από τον τόπο, το κλίμα, τον σωστό προσανατολισμό του κτιρίου κ.ά. Δηλαδή από παράγοντες που θα όφειλαν να αποτελούν τη Βίβλο κάθε αρχιτέκτονα στην κατασκευή, είτε πρόκειται για κτίσμα στην πόλη είτε στην ύπαιθρο.

Κατοικία στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης, αρχιτέκτονες Νίκος Καλογήρου, Κώστας Μανωλίδης, Φραντς Μαυρογορδάτος. Κατοικία στη Φιλοθέη, αρχιτέκτονες Δημοσθένης Αναστασιάδης, Ντούλη Τσοβρά.


Επιλογή από διαγωνισμό

Τα έργα και οι αρχιτέκτονες που συμμετέχουν στην έκθεση επιλέχθηκαν μετά από διαγωνισμό που πραγματοποίησε το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής τον περασμένο χρόνο. Συνολικά στην πρόσκλησή του ανταποκρίθηκαν 170 γραφεία, με πολύ ενδιαφέρουσες στην πλειοψηφία τους προτάσεις. Η κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον ομότιμο καθηγητή Δημήτρη Φατούρο –προσωπικότητα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής– επέλεξε να εκθέσει εξήντα κατοικίες που ξεχώρισαν για τη νεωτεριστική τους μορφολογία και την ποιοτική τους κατασκευή.

Η κατοικία στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος

Πηγή έμπνευσης για τη διοργάνωση του διαγωνισμού και της έκθεσης στάθηκε το διεθνώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για την κατοικία που παρατηρείται στους κόλπους της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής τα τελευταία δύο χρόνια. Η επαναφορά της κατοικίας στο αρχιτεκτονικό προσκήνιο ξεκίνησε από την Μπιενάλε της Βενετίας του 2006 –το θέμα της τότε ήταν «Η σύγχρονη μητρόπολη»– και συνεχίστηκε με μια σειρά εκθέσεων αργότερα στη Νέα Υόρκη, στο Τορίνο και στο Μιλάνο. Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε πρόσφατα η ιταλική συμμετοχή στην 11η Μπιενάλε της Βενετίας με τίτλο «Η Ιταλία ψάχνει σπίτι» και οι εκθέσεις για την κατοικία που φιλοξενήθηκαν στην Τριενάλε του Μιλάνου μέσα στο 2008 με τίτλους «Η γυμνή ζωή» και «Σπίτι για όλους, η κατοίκηση της παγκόσμιας πόλης».

Οι κατοικίες που εκτίθενται φέρουν επώνυμες υπογραφές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω αρχιτεκτονικά γραφεία: A66 – Δ. & Σ. Αντωνακάκη, Α. Αντωνά, Γ. & Γ. Αποστολάκου, Αικ. Βαλσαμάκη, Ι. & Α. Βικέλα, deca ARCHITECTURE, Π. Δραγώνα – Β. Χριστοπούλου, Τ. Εξαρχόπουλου, Α. Ζαμπίκου, Δ. Ησαΐα – Τ. Παπαϊωάννου, Ν. Καλογήρου, Αγνή Κουβελά, Ν. Κτενά, Κ. Λαμπρινόπουλος, Λένα Μάντζιου, Χ. Μπουγαδέλλη, Μ. Σουβατζίδη, ΜΟΒ Αρχιτεκτόνων, Χ. Μπουγαδέλλη, Π. Νικολακόπουλος, Ρένα Σακελλαρίδου – Μόρφω Παπανικολάου, Κ. Ντάφλος, Δ. Ποτηρόπουλος & Λιάνα-Νέλλα Ποτηροπούλου, Ν. Χαμηλοθώρης, Έλενα Σταυροπούλου, 3SK Αρχιτέκτονες – Καλλιόπη Κοντόζογλου, Σοφία Τσιράκη, Δημήτρης Χριστοβασίλης κ.ά.

Η έκθεση διαθέτει και το ιστορικό της κομμάτι με αναδρομή σε κατοικίες σταθμούς της ελληνικής αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα. Επιμελητές της είναι οι αρχιτέκτονες Αλέξανδρος Τομπάζης και Σταύρος Γυφτόπουλος.

Info: Μουσείο Μπενάκη – κτίριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138, τηλ. 210-345-3338, διάρκεια έως 15 Μαρτίου, διοργάνωση Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, www.heliarch.gr.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: