Μαγαζιά ανοιχτά 24 ώρες – Ψώνια στην Αθήνα που ποτέ δεν κοιμάται – Εκτός από φαγητό, μπορεί κανείς να αγοράσει ρούχα ή να αλλάξει λάστιχα όλο το 24ωρο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ζωή Λιάκα

 • ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
Βουλκανιζατ�ρ  Επί τριάντα χρόνια ο Τάσος Παπαγεωργίου κρατά ανοιχτό το βουλκανιζατ�ρ του τη νύχτα

«Η δουλειά τη νύχτα είναι αρκετή. Θα μπορούσε να βγαίνει μόνο με έναν υπάλληλο. Αναγκάζομαι όμως να πληρώνω δύο άτομα κυρίως από φόβο. Δεν είναι η καλύτερη περιοχή εδώ που είμαστε και έχουν συμβεί πολλά».

O κ. Τάσος Παπαγεωργίου είναι ο ιδιοκτήτης του 24ωρου βουλκανιζατέρ που λειτουργεί στην οδό Αχιλλέως στην Πλατεία Καραϊσκάκη. Διατηρεί το μαγαζί 30 χρόνια. Την ιδέα την πήρε από ένα άλλο βουλκανιζατέρ που ήταν ανοιχτό 24 ώρες και 7 μέρες την εβδομάδα στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου. «Εκεί έμαθα τη δουλειά- τώρα πια έχει κλείσει- και σκέφτηκα να προχωρήσω σε κάτι δικό μου. Διαπίστωσα ότι είναι μεγάλη εξυπηρέτηση για κάποιον που μένει στον δρόμο από λάστιχο προχωρημένη ώρα, να ξέρει ότι μπορεί να βρει βουλκανιζατέρ στις 3 το πρωί ανοιχτό».

 • Δύο βάρδιες

Οι συνθήκες εργασίας δεν είναι και οι πιο εύκολες για την περιοχή τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου. «Εμείς δεν έχουμε κινδυνεύσει άμεσα, αλλά είναι μια ιδιαίτερη περιοχή. Το βράδυ βρίσκονται στο μαγαζί δύο βάρδιες και ας μην υπάρχει τόση πολλή δουλειά. Κανείς δεν έρχεται μετά τα μεσάνυχτα για να αγοράσει λάστιχα, αλλά και κανείς από τους νυχτερινούς υπαλλήλους δεν θέλει να μείνει μόνος». Ο κ. Παπαγεωργίου μπορεί να μην κάνει τις νυχτερινές βάρδιες, αλλά όπως λέει κλείνει 14ωρο κάθε μέρα: «Έρχομαι καθημερινά από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ».

Ιταλική κουζίνα

Η πιτσαρία «Ciao και κάτι άλλο» άνοιξε πριν από 16 χρόνια στο Παγκράτι.

Ιδιοκτήτες της τέσσαρα αδέλφια ο Μανώλης, ο Γιάννης, ο Αντώνης και ο Γιώργος Παττακός. Τώρα μπορεί να είναι μια επιχείρηση που απασχολεί πολλά άτομα, η αρχή όμως ήταν δύσκολη, λέει ο κ. Μανώλης Παττακός.

«Αρχίσαμε δειλά βάζοντας πολύ προσωπική εργασία. Θέλαμε όμως να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Ένα ιταλικό εστιατόριο που να λειτουργεί σε 24ωρη βάση δεν υπήρχε και έτσι προχωρήσαμε». Τις πρώτες ώρες της ημέρας έπειτα από ένα ξενύχτι μπορείς να βρεις κάποια τυροπιτάδικα και αρκετά πατσατζίδικα. «Θελήσαμε να αυξήσουμε τις επιλογές του ξενύχτη και δοκιμάσαμε να λειτουργήσουμε την πιτσαρία. Το πείραμα πέτυχε, αφού είναι αρκετοί εκεί που αναζητούν διαφορετικές γεύσεις. Τώρα έχουμε τέσσερα μαγαζιά και σιγά σιγά σκεφτόμαστε να αναπτυχθούμε κι άλλο».

 • Τρόφιμα

Ο κ. Παναγιώτης Παπούλιας έχει κρεοπωλείο στην οδό Πύρρωνος στο Παγκράτι. Η ιδιαιτερότητά του δεν είναι μόνο ότι μπορεί κάποιος να βρει κρέατα και παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και η ξεχωριστή σχέση με τους πελάτες του. Όπως δηλώνει: «Το μαγαζί είναι μια οικογενειακή επιχείρηση την οποία ανοίξαμε πριν από 35 χρόνια. Οι ώρες λειτουργίας μπορεί είναι τυπικά από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Ουσιαστικά όμως είμαστε ανοιχτοί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο 7 μέρες την εβδομάδα, γιατί αν ένας πελάτης με πάρει τηλέφωνο θα τον εξυπηρετήσω όποτε χρειαστεί. Αυτό που προσφέρουμε στους πελάτες είναι μεγάλη διευκόλυνση. Ο πελάτης μπορεί να πάρει πολλά παραδοσιακά προϊόντα, από ρίγανη και αυγά μέχρι μέλι και τυριά, τα οποία ψάχνω μόνος μου σε όλη την Ελλάδα για να τα φέρω».

 • Ρούχα

Τα περισσότερα μαγαζιά στο Μοναστηράκι είναι ανοιχτά και τις Κυριακές. Ο κ. Γιώργος Ταβλαρίδης αποφάσισε να ανοίξει πριν από περίπου έναν χρόνο ένα μαγαζί με ρούχα. «Το SΕΕΧ ήθελα να λειτουργεί πέρα από το συνηθισμένο ωράριο καταστημάτων. Λόγω της περιοχής έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε ανοιχτοί και την Κυριακή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα». Το τόλμημα του κ. Ταβλαρίδη απέδωσε, αφού «οι πελάτες που μπαίνουν μέσα στο μαγαζί την Κυριακή κατά 80% ψωνίζουν όλοι. Βγαίνουν για τη βόλτα τους και είναι χαλαροί, χωρίς άγχος. Πιστεύω ότι θα πάμε ακόμη καλύτερα, γιατί ακόμη δεν είναι γνωστό ότι είμαστε ανοιχτά και τις Κυριακές».

 • Είδη περιπτέρου


Το περίπτερο του κ. Αλκιβιάδη Λιόλιου στην αρχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μετράει 80 χρόνια. «Το άνοιξε ο πατέρας μου το 1927 ως ανάπηρος από τον Μικρασιατικό Πόλεμο. Εκείνη την περίοδο εμφανίστηκαν τα περισσότερα περίπτερα και από τότε και για αρκετά χρόνια τα περίπτερα ήταν η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή».

Ο κ. Λιόλιος άρχισε να εργάζεται συστηματικά στο περίπτερο τα τελευταία 20 χρόνια. «Όταν πήρα σύνταξη από τον ΕΟΤ όπου εργαζόμουν, αποφάσισα να το δουλεύω όσες περισσότερες ώρες μπορούσα. Έτσι τα τελευταία 20 χρόνια μαζί με έναν υπάλληλο το έχουμε ανοιχτό επί 24ώρου βάσεως όλες τις ημέρες του χρόνου». Έξυπνη κίνηση, αφού είναι σημαντική η ενίσχυση του τζίρου από τις εισπράξεις τις πρωινές ώρες.

Ανοιχτά μένουν σε 24ωρη βάση αρκετά περίπτερα στην Ομόνοια και το Σύνταγμα, κάποια φαστ φουντ και ορισμένοι φούρνοι. Παρασκευή και Σάββατο ο φούρνος Κατσέλη στην Ομόνοια μένει όλη νύχτα ανοιχτός, ενώ τις υπόλοιπες μέρες λειτουργεί μέχρι τα μεσάνυχτα. Όλο το 24ωρο μένει ανοιχτό το «Έβερεστ» στην Ομόνοια.

 • Φαστ φουντ


Μπορεί η νυχτερινή ζωή στην Αθήνα να μη σταματάει ποτέ, ωστόσο τα μαγαζιά που μένουν ανοιχτά όλο το 24ωρο είναι ακόμη λίγα σε αντίθεση με τις περισσότερες πόλεις της Ευρώπης. Αυτό το κενό στην ελληνική αγορά εντόπισε ο κ. Γιάννης Φρέντζας και αποφάσισε να το καλύψει ανοίγοντας τη δική του επιχείρηση, προσφέροντας φαγητό στους πελάτες όλο το 24ωρο. Ήλθε στην Ελλάδα σε ηλικία 16 ετών από τη Νότιο Αφρική. «Επέστρεψα πριν από 6 χρόνια και άνοιξα το Κasba στην Αλεξάνδρας. Το όνομα το δανείστηκα από μια πόλη της Νοτίου Αφρική που σημαίνει οχυρό. Και, παρότι Κasba είναι ένα μαγαζί που προσφέρει γρήγορο φαγητό όλο το 24ωρο, είναι και ένα μαγαζί που “οχυρώνει” την ποιότητα. Το φαστ φουντ δεν πρέπει να είναι απαραίτητα και κακό φαγητό».
Τυρόπιτες

Άνθρωποι όλων των ηλικιών και των κοινωνικών τάξεων μπορεί να βρεθούν στο «Γιαννιώτικο» στο Παγκράτι. Έτσι έχει ονομάσει το τυροπιτάδικο που άνοιξε πριν από 30 χρόνια ο κ. Σπύρος Γεωργίου και τα 26 λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Την ιδέα για τη διεύρυνση του ωραρίου την έδωσε η κίνηση της γειτονιάς που δεν σταματούσε ποτέ: «Η περιοχή είδα ότι έχει αρκετό νέο κόσμο και πολλούς φοιτητές που ξενυχτούν. Ήταν μια λύση για κάποιον που θέλει να φάει κάτι τα ξημερώματα. Απέδωσε από τον πρώτο καιρό και γι΄ αυτό το συνέχισα». Ο κ. Γεωργίου έχει τρεις βάρδιες στο μαγαζί του για να καλύψει τη «non stop» εξυπηρέτηση των πελατών του. Ο Μιχάλης Σηφάκης ο οποίος δούλευε στη νυχτερινή βάρδια λέει: «Από εδώ περνούν όλοι όσοι διασκεδάζουν τις καθημερινές και μετά το ξενύχτι θέλουν κάτι να φάνε. Η νύχτα μπορεί να κρύβει κινδύνους ακόμη και για ένα μαγαζί που πουλάει φαγητό. Άμεσα δεν έχω κινδυνέψει, αλλά ο φόβος πάντα υπάρχει».

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: