ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ: Τα Μεγαλύτερα Σπίτια Στην ΑΤΤΙΚΗ – ΕΛΛΑΔΑ.

  • ΚΗΦΙΣΙΑ:

“Βρίσκεται σε επαφή με το κτήμα Συγγρού προς Κηφισιά. Απ’ έξω μόνο μια ψηλή μάντρα βλέπεις και δεν υποψιάζεσαι τι υπάρχει πίσω απ’ αυτήν”

Από μιαν άλλη γωνία:

Προσέχεις ότι τον καιρό που έπαιρνε φωτογραφίες ο δορυφόρος το “σπίτι” ήταν υπό κατασκευή. Πάμε λίγο πιο κοντά:

Είναι ξεκάθαρο: Οι κήποι αυτοί είναι σχεδιασμένοι για να μοιάζουν με τις Βερσαλλίες, ίσως και με τους της Βαβυλώνας. Το σπίτι είναι γιγάντιο (εύκολα πάνω από 3k τετραγωνικά), η πισίνα έχει 40 μέτρα μήκος (σχεδόν ολυμπιακή), και γύρω γύρω υπάρχει κάτι που μοιάζει με περιμετρικός δρόμος/πίστα, προφανώς για να τρέχει ο κροίσος ιδιοκτήτης με τη Ferrari -ή ίσως και με τη Bugatti.

  • Περιοχές, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Κηφισιά, Νέα Κηφισιά, Νέα Ερυθραία.

Προσέχεις περί τίνος πρόκειται: Ένα σπίτι, απλωμένο, σε ένα επίπεδο, μέσα σε τεράστιο οικόπεδο. Πρόκειται για κάτι πολύ σπάνιο. Ο τύπος αυτός είπε: Δεν θέλω να ανεβοκατεβαίνω σκάλες. Δεν θέλω να κάνω είκοσι λεπτά να πάω στο υπνοδωμάτιο. Θέλω σπιταρόνα, σεβεντίλα, ηλιοσυλλέκτες, πισίνα και πρασινάδες.

Α, τι σου ‘χω εδώ, μια γειτονιά στα ψηλά, απάνω στο βουνό, ένα τετράγωνο με μισή ντουζίνα σπίτια, και μια μικρή γνώμη για το καθένα:

1. Το μεγαλύτερο οικόπεδο απ’ όλα, και το πιο αδιάφορο σπίτι απ’ όλα. Βαρετή ασπρίλα, άχρηστο ελεεινό γκαζόν, ανύπαρκτη αισθητική άποψη, ακόμα και η πισίνα έχει το πιο βαρετό σχήμα που θα μπορούσε να έχει. Κερδίζει πόντους για τους ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή. Όχι πολλούς.
Βαθμός: 2/10

2. Χωμένο σε μικρότερο οικόπεδο, για κάποιο λόγο αποφάσισαν να το χτίσουνε στραβά. Ποιος ξέρει γιατί. Το αποτέλεσμα είναι το σπίτι να βλέπει προς το φράχτη, αντί για την πισίνα. Χμ.
Βαθμός: 3/10

3. Αχά, εδώ έχουμε κάτι. Σαν βγαλμένο από την Ιταλική επαρχία ή την Καλιφορνέζικη wine country, ένα ωραιότατο και πολύ πρωτότυπο δυώροφο με κεραμίδι και καλόγουστα παράθυρα και χρώματα. Στα συν, η έλλειψη γκαζόν. Στα μείον, η απόσταση της πισίνας απ’ το σπίτι.
Βαθμός: 7/10

4. Το πιο αλλόκοτο οικόπεδο που θα μπορούσε να πετύχει κανείς, κι όμως κάτι έχουν καταφέρει αυτοί εδώ. Η είσοδος των αυτοκινήτων είναι από την (άχρηστη) στενή “μύτη” στο κάτω μέρος του οικοπέδου, ενώ το σπίτι είναι χτισμένο πάνω πάνω. Μοιραία η πισίνα είναι πιο μικρούλα, και ο κήπος υποτυπώδης.
Βαθμός: 5/10 (για την προσπάθεια)

5. Σωστές αναλογίες, έξυπνα τοποθετημένο στο οικόπεδο, με πολλά δέντρα γύρω γύρω, αλλά ποιος διάλεξε αυτό το μπλιαχ κίτρινο χρώμα; Ίου.
Βαθμός: 4/10

6. Α, και φτάνουμε στην οικία του Μπλέικ Κάρινγκτον, με τους κίονες, τα αστραφτερά μάρμαρα, τα γκαζόν και το κακό συναπάντημα. Κοίτα αυτό, κοίτα και το 3 αποπάνω. Η μέρα με τη νύχτα. Και αναρωτήσου: Γιατί; Γιατί τα λεφτά πάνε σ’ αυτούς που δεν τα αξίζουν;
Βαθμός: 0/10

  • Καβούρι.

Το σπίτι του έχει το μέγεθος ξενοδοχείου, οπότε ποτέ δε θα βαριέται τα ίδια δωμάτια. Η πισινάρα του έχει το εμβαδό ενός σπιτιού . Και η θάλασσα είναι πρασινογάλαζη και είναι δίπλα, και όλη μέρα ακούει το πλάτσα πλούτσα των κυμάτων, και τίποτα άλλο.

Και υπάρχουνε κι άλλοι.

Να μια συστάδα από άλλα τρία σπίτια, και φυσικά το βλέμμα σου πέφτει στην πισίνα με το σχήμα Τ που έχει ο από πίσω. Ενδιαφέρουσα είναι, αλλά λίγο σπάταλη, το δε infinity pool effect πιθανότατα χαλάει ελαφρώς από το γεγονός ότι μπροστά φατσα-κάρτα υπάρχει άλλο ένα δυώροφο σπίτι. Τα δύο σπίτια μπροστά στη θάλασσα, πάντως, μοιάζουν μικρότερα σε μέγεθος, πιο μετρημένα και κομψά . Ας τα δούμε και από μιαν άλλη οπτική γωνία:

Κατά τα άλλα, παρατήρησε πως ο αριθμός των σπιτιών στην χερσόνησο είναι εξαιρετικά μικρός, πράγμα που πιθανοτατα σημαίνει πως το μέρος είναι αδιανόητα ήσυχο και ξεκουραστικό. Πάρε άλλα τρία παραδείγματα:

Και εδώ τα σπίτια είναι το ένα πάνω στ’ άλλο, και το αριστερό φέρνει λίγο προς Δυναστεία, αλλά μη μου πεις ότι δεν θα ήθελες να ζεις σε μια τέτοια τοποθεσία.

  • Εκάλη:

Tα πραγματικά θηρία βρίσκονται στις Εκάλες και τους Διόνυσους, πιο βόρεια, εκεί που τα οικόπεδα είναι μεγάλα και υπάρχει άπλα. Στην οδό Ρόδων της Εκάλης, ας πούμε, υπάρχουν ετούτα τα δύο θηρία:

Αυτό εδώ είναι στη γωνία με την οδό Διός, και βρίσκεται σε ένα πολύ μεγάλο, γεμάτο με δέντρα οικόπεδο. Το ίδιο το κυρίως σπίτι είναι τεράστιο, μακρόστενο και όχι πολύ όμορφο από ψηλά, καθώς συνδυάζει και μοντερνέ γωνίες και κεραμίδια. Κερδίζει πόντους, πάντως, για την όμορφη πισίνα μες την πρασινάδα, και το τριγύρω δάσος. Ακριβώς δίπλα, υπάρχει αυτό:

Σε ένα εξίσου αχανές οικόπεδο, αλλά με λιγότερα δέντρα, γιατί ετούτο εδώ το σπίτι έχει και πισίνα, και μια πτέρυγα με μεγάλο θόλο που υπονοεί την ύπαρξη ballroom ή/και εσωτερικής πισίνας, και γήπεδο τένις (με χόρτο!), και άλλο ένα μεγάλο κτίσμα, και ανοιχτό πάρκινγκ, και γήπεδο 5×5 (!). Το κυρίως κτίριο είναι λίγο 70s, με την ασπρίλα και τις λευκές αψίδες.

Επίσης:

Κοίτα ετούτο εδώ, επίσης στη Ρόδων. Έχει έναν μακρύ driveway, αλλά πού πάνε τα αυτοκίνητα όταν φτάνουν στην εξώπορτα; Κάνουν όπισθεν για να ξαναβγούν; Ή μπρος-πίσω για να γυρίσουν; Γιατί δεν έχει ένα στρογγυλό μέρος να πάνε γύρω γύρω μπροστά απ’ την πόρτα; Και πού είναι το κλειστό γκαράζ;

O κακομοίρης ο επισκέπτης ή ο ακόμα πιο κακομοίρης κάτοικος πρέπει να ανέβει περίπου 2342 σκαλοπάτια για να φτάσει στην εξώπορτα. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου φέρνει προς το Λευκό Οίκο αλλά σε μπεζ. Στα αριστερά υπάρχει ένα τεράστιο γκαζόν άνευ λόγου και αιτίας (τι το κάνει τόσο γκαζόν; Παίζει γκολφ;), η πισίνα είναι πάλι μακριά απ’ το κυρίως σπίτι.

Λίγο πιο νότια, και σε ένα σχετικά πιο μικρό οικόπεδο, υπάρχει αυτό εδώ το μεγαράκι που έχει και κυκλικό δρομάκο για τα αυτοκίνητα, και την πισίνα σχετικά κοντά.

Ετούτο εδώ είναι εντελώς αλλόκοτο. Μέτρα επίπεδα: Εφτά. Σε ένα πολύ μικρό και πολύ επικλινές οικόπεδο ο τύπος έχει φτιάξει ένα σπίτι τεράστιο -αλλά εφτά επίπεδα; Αν υποθέσουμε ότι ο όροφος της εισόδου είναι το ισόγειο, η πισίνα είναι στο -3. .

Προφανώς μισοτελειωμένο την περίοδο που ο δορυφόρος τράβαγε φωτογραφίες (ή εγκαταλελειμένο) ετούτο το σπίτι-ούφο βρίσκεται σε ένα αλλόκοτο τρίγωνο οικόπεδο που περιτριγυρίζεται από δρόμους. Οπότε δεν έχει γείτονες. Είναι όλο καμπύλες και κλειστά μπαλκόνια, δεν έχει πισίνα, και δεν έχει πολύ “αέρα” γύρω γύρω.


  • Φιλοθέη:

Η Φιλοθέη είναι κοντά στο κέντρο, κοντά στα βόρεια, καταπράσινη και αραιοκατοικημένη. Μπορεί να σπάει τα νεύρα των επισκεπτών με την ηλίθια σήμανση των δρόμων, μπορεί να πρέπει να πάρεις το αυτοκίνητο για να βρεις εφημερίδα, αλλά κατά τα άλλα είναι το τέλειο προάστιο. Πράγμα που επιβεβαιώνεται κι από το Live Maps. Εκεί που τελειώνει η Φιλοθέη κι αρχίζει το βουνό, κοντά στα σύνορα με το Ψυχικό, υπάρχει ένα γιγάντιο οικοδομικό τετράγωνο …….αυτό:

Αυτό είναι το σπίτι του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου.

Στο ίδιο αχανές τετράγωνο, από την άλλη πλευρά, δε, υπήρχε αυτό:

Με την είσοδο από την πλατεία Ελευθερίας, ετούτο εδώ μοιάζει με πιο παραδοσιακή έπαυλη, ένα σπίτι-ξενοδοχείο όπου φαντάζεσαι να ζει μια οικογένεια με το όνομα Κάπγουελ ή Κάρινγκτον. Πρόσεξε το φυλάκιο στην αρχή του ευθύτατου driveway, τους φοίνικες και, βέβαια, το χώρο δίπλα στην πισίνα που μοιάζει φτιαγμένος για να φιλοξενεί πάρτι.

  • Mr. Latsis, I Presume (ΗΟΜΕ)

Πάνω στη λεωφόρο Θησέως, σε σημείο κεντρικότατο, υπάρχει ένα οικόπεδο γιγάντιο το οποίο αποτελείται κυρίως από ένα δάσος, διάστικτο σε λίγα -ελάχιστα- σημεία από κτίσματα. Ήταν το σπίτι του Καπετάν Γιάννη Λάτση.

“Σπίτι”, βέβαια, δεν είναι η σωστή λέξη. Αυτό δεν είναι καν οικοδομικό τετράγωνο, το οικόπεδο τούτο μοιάζει με κτήμα σε περιοχή κατοικημένη.

Ας το δούμε ολόκληρο:

Προσέχεις, ασφαλώς, ότι διαθέτει περί τα τέσσερα κτίσματα, το ένα στην ανατολή και το άλλο στη Δύση. Προσέχεις επίσης και το Ekali Club από πάνω, ιδιοκτησίας Λάτση κι αυτό. Πρόσεξε τώρα το ελικοδρόμιο, πάνω αριστερά, μακριά από τα κτίσματα, για να μην ξυπνάνε τα μωρά από το τσούκου τσούκου της έλικας, κι από την πλευρά του Club, γιατί δε φταίνε τίποτα και οι γείτονες.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: